eur:
402.09
usd:
366.04
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

"Oroszország modernizációjához új társadalmi osztályra van szükség"

Oroszország modernizációjához új társadalmi osztályra van szükség - nyilatkozta Mihail Hodorkovszkij, Oroszország egykori leggazdagabb embere a Vedomosztyi című lapnak. A sikkasztás és pénzmosás miatt elítélt üzletember szerint a jelenlegi rezsim nem tudja felépíteni a modernizációs folyamatok rendszerét. Deák András György Oroszország szakértő az InfoRádiónak azt mondta, egy ilyen új társadalmi rétegnek nem lenne támogatottsága Oroszországban.

Oroszország modernizálásához új társadalmi osztályra van szükség, amely számára a korszerűsítés nem felülről kezdeményezett fiktív kampány, hanem a saját hazájában való túlélés és a hatalomra jutás kérdése - írta Mihail Hodorkovszkij a Vedomosztyi című orosz üzleti lapban. A börtönben lévő és az egykori Jukosz olajbirodalom főrészvényese Dmitrij Medvegyev elnök Hajrá, Oroszország! című felhívására reagált írásával.

Hodorkovszkij azt a kérdést teszi fel, hogy a Medvegyev által hangoztatott reformokat ki tudná megvalósítani Oroszországban - mondta az InfoRádiónak a sikkasztás és pénzmosás miatt elítélt üzletember cikkére reagálva Deák András György, aki hozzátette: Hodorkovszkij sorban húzogatja ki azokat a szereplőket, akik szóba jöhetnének.

A börtönben ülő Hodorkovszkij úgy látja, nincsen meg az a társadalmi bázisa, amellyel a reformokat demokratikus vagy autoriter alapon véghez lehetne vinni. Az Oroszország-szakértő úgy véli: kétséges, hogy az új generáció valóban képes lenne egységesen fellépve végigvinni egy reformprogramot.

Kétségesnek tartja azt is, hogy az orosz társadalomban érdemi támogatást kaphat-e egy ilyen program, bár Deák András György szerint van egy szűk technokrata réteg, amely le tudna vezényelni az állami bürokráciával és az erőszakszervezetekkel összefogva egy felülről jövő reformkurzust.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×