eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

Obama személyes kudarca, hogy Chicago nem rendezhet olimpiát?

Árthat-e Barack Obamának, hogy nem sikerült megszereznie Chicago számára a nyári Olimpiát - ezen spekulál az amerikai sajtó, miután nem az amerikai elnök városa, hanem Rio de Janeiro rendezheti a 2016-os ötkarikás játékokat.

Azt követően, hogy a hatalmas kampányt folytató, és főesélyesnek tartott Chicago megalázó módon vesztette el a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát - ugyanis elsőként esett ki a négy legesélyesebb város között folyó versenyből -, az Egyesült Államokban beindult az Obama mellett és ellen működő PR-gépezet.

A Fehér Ház azzal próbálta tompítani a csapást, hogy azt sugallta: a korábban szkeptikus elnököt úgy kellett meggyőzni, és azért utazott Koppenhágába, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szavazására, mert azt tanácsolták neki, hogy személyes jelenléte eldöntheti a voksolást.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a kudarc megerősítheti azokat a vélekedéseket, hogy Obama jobb szónok, mint üzletkötő, és inkább celeb, mint államférfi. Az elnök ellenfelei az út hallatán "verbális gimnasztikát" emlegettek. Felvetették azt is, Obama túlságosan el lehet telve magától - az elnök Koppenhágában a megválasztását övező chicagói eufóriát is beleszőtte beszédébe, igaz azt mondta: az ünneplés nem róla szólt.

A józanabb hangú bírálók azt a kérdést tették fel: mi is elsőszámú prioritás az elnök számára. Téma van bőven, például a gazdaság, az egészségügyi reform, a klímatörvény, az afganisztáni háború, vagy, amit a bírálók úgy tűnik nem értékelnek, az hogy Iránból sikerült valamiféle engedékenységet kibokszolni.

Richard Daley chicagói polgármester dühösen vágott vissza Obama nevében: ez nem az elnök személyes veresége, ahogy Madrid veresége sem volt személyes kudarc a spanyol királyi párnak, vagy Tokióé a japán miniszterelnöknek. Az ő esetükben maguk nem beszélnek kudarcról - dorgálta az amerikai médiát.

A londoni, majd brazil pályázaton dolgozó brit kommunikációs szakemberek közben azt mondták: Rio azért győzött, mert Lula brazil elnök nem csak egyetlen napra jelent meg a szavazáson, hanem előtte hónapokig energikusan kampányolt, politikai szövetségeket épített és tapasztalatgyűjtő útra utazott Pekingbe és Londonba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×