eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Obama nem pazarolja az idejét a "reformgyilkosokra"

Az egyre népszerűtlenebb egészségügyi reform gyors megvalósítását sürgette Barack Obama amerikai elnök kongresszusi beszédében. Az elnök, akinek drámai módon visszaesett a népszerűségi indexe, arra utalt: ha nem terjesztik ki az ellátást, a vártnál jóval több amerikai fog meghalni.

Obama néhol érzelmektől túlcsorduló beszédében azt mondta: minden korábbinál közelebb jutottak az egészségügyi reform céljához, azaz, hogy egyszerre csökkentsék a gazdaságot lehúzó költségeket és kiterjesszék az ellátást arra a 47 millió amerikaira, akinek nincs biztosítása.

Annak ellenére, hogy az elnök népszerűsége az utóbbi hónapokban drasztikusan visszaesett és 52 százalékon áll, Obama azt mondta: nem pazarolja idejét azokra, akik "meg akarják ölni" a reformot, nem pedig javítani akarnak rajta.

A republikánus ellenzék, de még a demokraták egy része is úgy állítja be, mintha az elnök szocialista megoldásokat akarna bevezetni a szabad verseny és a szabad vállalkozás hazájában. Az egyik legnagyobb vitát az úgynevezett "public option", vagyis a közösségi választás váltja ki.

Ezt azt jelentené, hogy első ízben az amerikai állam is megjelenne a biztosítók között és ezzel áraik leszorítására kényszerítené a magáncégeket. Obama egy úgynevezett nemzeti biztosítási tőzsdét is fel akar állítani: ez lehetővé tenné, hogy az újonnan biztosításhoz jutó 47 millió amerikai kiválassza azt a szolgáltatót, amely a legjobb értékű biztosítást adja neki.

A biztosítókat köteleznék arra, hogy olyanokkal is szerződjenek, akik már most valamilyen betegséggel küszködnek, azaz megakadályoznák, hogy csak a fiatal és egészséges ügyfeleket válasszák ki maguknak.

Biztosítás vagy gyógyszer?

Annak ellenére, hogy kevesebb bevételre számíthatnak az egyes állampolgároktól, a 47 millió új ügyfél megjelenése az, amivel Obama meg akarja győzni őket, hogy nem veszítenek. A biztosítás kötelező lenne, és azok, akik nem tudnák fizetni, adókedvezményt kapnának. Azok viszont, akik ki tudják fizetni a biztosítást, attól félnek, hogy a szolidáris rendszerrel csorbul a szolgáltatás színvonala.

A BBC - talán azért is, mert a republikánusok belekötöttek a brit egészségügybe - elmondta egy 24 éves fiatal nő történetét, akinek mit sem ért a havi 500 dolláros (közel százezer forintos) biztosítása, ugyanis csak két hétre elegendő gyógyszerre futotta belőle. Sikerült egy gyógyszergyártó ingyenes programjához csatlakoznia, így térítés nélkül kapta a tablettákat. Ám amikor kiderült, hogy van valamilyen biztosítása, kizárták. Végül úgy döntött: feladja a biztosítást, hogy gyógyszerhez juthasson.

Obama terve közben további heves ellenállást kelt: a kongresszusi beszéd alatt az egyik republikánus képviselő például azt kiabálta: "maga hazudik", és az elnököt ki is nevették, amikor azt mondta: egyes fontos részleteket még tisztázni kell. Közgazdászok korábban kételkedve fogadták, hogy a terv minden elemét egyszerre meg lehet-e valósítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×