eur:
394.31
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Mit fizetett Magyarország a yorki hercegnőnek?

A leányának biztosított rendőrségi kíséret és a ferihegyi luxusváró költségeinek megtérítését kéri a yorki hercegnőtől a magyar kormány - írta a Mail on Sunday.

A 21 éves Beatrix hercegnő - II. Erzsébet királynő unokája, András yorki hercegnek, az uralkodó másodszülött fiának és a tőle már régen elvált Sarah Fergusonnak a nagyobbik leánya - tavaly szeptemberben vakációzott Budapesten.

A konzervatív irányultságú vasárnapi brit bulvárlap értesülése szerint a magyar hatóságok - az egyéb tartozásai miatt már bírósági eljárással is fenyegetett "Fergie" számára "kínos módon" - a brit külügyminisztériumnak küldték az "ezer fontot valamivel meghaladó" (több mint 300 ezer forintos) számlát.

Az alattvalók körében csak Beaként emlegetett ifjú Beatrix hercegnő világkörüli utazást tett 2007-2008-ban, egyetemi tanulmányai megkezdése előtt, és csak a napi 24 órás Scotland Yard-őrizet becslések szerint 250 ezer fontjába került a brit adófizetőknek - írta a Mail.

A lap értesülése szerint a magyar hatóságok által benyújtott számla több mint felét annak a rendőrségi kíséretnek a költségei teszik ki, amelyet Beának biztosítottak a repülőtérről a városközpontba vezető úton. A fennmaradó rész a hercegnő által igénybe vett repülőtéri VIP-váró díja.

A Mail idézi Gálik Viktóriát, a Köztársasági Õrezred szóvivőjét, aki az írás szerint elmondta: kollégái "emlékeznek Beatrixra ... nem volt könnyű vele, mivel sokat morgolódott".

A lap szerint "nem világos", hogy a Scotland Yard-testőrök helyett miért a magyar rendőrség biztosított kíséretet Beatrixnak Budapesten. Lehetséges, hogy az udvar hozta ezt döntést az adófizetők pénzének kímélése végett, miután egyre több bírálat éri a királyi család világjáró tagjainak hatalmas őrzési költségeit - áll a cikkben.

A brit külügyminisztérium a Mail szerint megerősítette, hogy kapott egy számlát Beatrix budapesti kirándulása után. A számla azért érkezett először a budapesti brit nagykövetsége, onnan pedig a minisztériumhoz, mert a magyar hatóságok "nem tudták, hogyan lehet elérni a hercegnőt".

A londoni magyar nagykövetség arról tájékoztatta a lapot, hogy a képviseletet előzetesen nem értesítették az utazásról.

A Buckingham-palota csak annyit közölt: Beatrix hercegnő ez idő szerint nem lát el hivatalos feladatokat a királyi család nevében, budapesti látogatása magánjellegű volt, amelyre közpénzekből nem költöttek.

Bea édesanyjának, Sarah Fergusonnak más tartozásokkal is problémái támadtak. A múlt héten került nyilvánosságra, hogy "Fergie" ellen egy könyvelőcég, egy ügyvédi iroda és egy fotóügynökség is keresetet nyújtott be összesen több mint 20 ezer font kifizetetlen számla miatt.

A yorki hercegnői címét továbbra is viselő Sarah Ferguson szóvivője közölte, hogy a hercegnő pénzügyeivel "nincs semmi baj", és a tartozásokat már kiegyenlítették.Értetlenül áll Gálik Viktória, a Köztársasági Õrezred szóvivője a Mail on Sunday nevű brit bulvárlapban megjelent, a yorki hercegnő leányának budapesti látogatásáról szóló cikk előtt, amelyben - mint a szóvivő elmondta - valótlant idéztek tőle, ő ugyanis nem nyilatkozta azt a lapnak, hogy nem volt könnyű a 21 éves Beatrix hercegnővel.

Gálik Viktória az MTI-nek vasárnap elmondta: jelen pillanatban még az sem tisztázott, hogy egyáltalán a Köztársasági Õrezred védte-e a yorki hercegnő leányát, hiszen rengeteg biztosítási feladatban vesznek részt. Arról, hogy ennek a feladatnak a végrehajtásában részt vállaltak-e, hétfőn tud tájékoztatást adni.

A Mail on Sunday-ban megjelentek szerint a leányának biztosított rendőrségi kíséret és a ferihegyi luxusváró költségeinek megtérítését kéri a yorki hercegnőtől a magyar kormány.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×