INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Bolívia külföldön is nyomoztatna a Rózsa-ügyben

InfoRádió / MTI
A bolíviai belügyminisztérium és a külügyminisztérium megállapodott abban, hogy megpróbálja kiterjeszteni külföldre a nyomozást az úgynevezett Rózsa-ügyben, amelyet lényegében államellenes terrorista összeesküvésnek tekintenek - jelentette pénteken a bolíviai sajtó.

A nyomozás a továbbiakban azokat a személyeket veszi célba, akik Rózsa Flores Eduardo és két társa agyonlövése után külföldre menekültek. "Ezen a héten egyeztetünk a külügyminisztériummal a jogi lépésekről" - mondta a lapoknak a nyomozást felügyelő Marcelo Sosa ügyész.

A terrorizmussal gyanúsított csoportot április 16-án kommandósakcióval számolták fel. A Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a vezetőjüknek tartott, bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették.

Marcelo Sosa ügyészt különösen a korábban a Székely Légió nevű jobboldali szervezet vezetőjeként azonosított Révész Tibor, valamint Dudog Gábor, Gáspár Dániel és Nagy Tamás Lajos érdekli, akik feltehetőleg kapcsolatban álltak a felszámolt csoporttal.

Újabb bizonyítékok alapján keresik a szabotázsra és robbantásra specializálódott spanyol Alejandro Hernández Morát is, aki a horvátországi függetlenségi háború alatt Rózsa Flores nemzetközi brigádjának tagja volt. Az egykori spanyol katona feladata robbanószerkezetek készítése volt.

La Pazban már májusban bejelentették: a bolíviai ügyészség delegációt készül küldeni Magyarországra, hogy kivizsgálja bizonyos magyar állampolgárok kapcsolatát az összeesküvéssel, de mindeddig nem lett semmi belőle.

Az ügy pénteki fejleménye az is, hogy Sosa ügyész utasítást adott a rendőrségnek az egyik belföldi szereplő, Branko Marinkovic üzletember előállítására, mert az illető nem tett eleget az idézésnek, és nem hajlandó vallomást tenni előtte a Rózsa-csoporthoz fűződő kapcsolatairól. Marinkovic a kelet-bolíviai autonómia mozgalom vezetője, Evo Morales baloldali elnök egyik legkeményebb ellenfele. Kormánykörökben arra gyanakszanak, hogy az autonómia csak az első lépés lenne a keleti országrész elszakítása felé, és hogy Rózsa Florest és társait a szakadárok fegyveres védelmének megszervezésére szerződtették.

A címlapról ajánljuk