eur:
389.03
usd:
361.07
bux:
68658.64
2024. május 7. kedd Gizella

Halálbizottságok létrehozásával vádolják Obamát

Ijesztgetnek az amerikai egészségügyi reform ellenfelei - mondta Barack Obama elnök az egyik olyan városi gyűlésen, ahol az állampolgárok előtt próbálta népszerűsíteni tervét. Hirtelen ugyanis egymást érik a dühös kirohanások az elnök terve ellen az olyan fórumokon, ahol az állampolgárok is elmondhatják véleményüket. Kommentátorok szerint Obama is hibás: túlságosan általános ugyanis az elképzelés.

"Valaki azt mondta, hogy halálbizottságokat hozunk létre, hogy eldöntsük, megéri-e életben tartani a nagymamát, vagy kapcsoljuk le a gépről" - reagált egy lakossági fórumon Barack Obama az egészségügyi reformtervével szembeni egyre hangosabb ellenállásra.

Az elmúlt napokban Sarah Palin volt republikánus alelnökjelölt "gonosznak" nevezte a reformtervet, és egyike volt azoknak, akik "halálbizottságokat" emlegettek. A republikánus kemény mag, egyes médiajelentések szerint szervezett tüntetőkkel kreál botrányos lakossági fórumokat, ahol a polgárok keményen nekimentek a kongresszusi képviselőknek és szenátoroknak. A felszólalók viszont azt mondják, egyszerű polgárok.

Obama kedden viszonylag barátságos tömeg előtt beszélhetett elképzeléseiről, még külön felszólításra sem került elő egyetlen bíráló, vagy provokátor, így aztán huhogás és hurrogás mentesen bírálhatta a reform ellenzőit azzal, hogy ijesztgetnek és elferdítik a tényeket.

"Halálbizottságok" nem lesznek, valójában a haldoklók hospice ellátásáról és a velük való konzultációról tennének a törvénybe egy rendelkezést, egyébként republikánus javaslatra - mondta az elnök.

15 évvel azután, hogy Hillary Clinton átfogó egészségügyi reformtervét a különböző lobbik megtorpedózták, az Obama-féle Fehér Ház is hirtelen védekezni kényszerül. Ennek egyik oka, hogy nem igazán érthető az ezer oldalas reformtervezet. Maga az elnök is csak a fő csapásirányokat jelölte ki: a 47 millió biztosítás nélküli polgár is biztosított legyen, de úgy, hogy olcsóbbá teszik az egészségügyet, amely a GDP 16 százalékát emészti fel. A részletek kidolgozását viszont a Kongresszusra hagyta, ám a javaslat elakadt a Szenátusban.

A javaslat fő ellenzői egyébként nem annyira a republikánusok, akik ideológiai alapon elutasítanak mindent, ami nagyobb állami szerepvállalást jelent, hanem a konzervatív demokraták, akik megkérdőjelezik a terv végrehajthatóságát. A republikánusok ugyanakkor profi médiakampányt indítottak, és például a szocialistának titulált , és minden állampolgárnak járó brit állami egészségüggyel riogatnak. Nagy-Britanniában az agydaganatos Edward Kennedy szenátor meghalna, mert nem akarnák ellátni - állította például egy republikánus szenátor.

Obama emberei azonban azt mondják: nem követik el azt a hibát, amit annak idején Clintonék, azaz nem hátrálnak meg, és még az idén meglesz a törvény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×