eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Muszavi szerint középkori módszerekkel kínozták a tüntetőket Iránban

Középkori módon kínozták az iráni tüntetőket - állítja Mir Hosszein Muszavi elnökjelölt, akinek hívei heteken át tiltakoztak az iráni elnökválasztások eredménye miatt. Muszavi és Irán volt reformer elnöke is elítélte azokat a pereket, amelyek szombaton kezdődtek a letartóztatott tiltakozók ellen. Az újraválasztott Ahmedinezsád elnököt ezen a héten iktatják be.

 Kínzással csikartak ki vallomást a Mahmud Ahmedinedzsád újraválasztása ellen tiltakozó és őrizetbe vett irániaktól - mondta Mir Hoszein Muszavi, utóbbi időben már "ellenzékiként" emlegetett elnökjelölt. Muszavi mellett Mohammed Hatami, az Iszlám Köztársaság korábbi, mérsékeltebb politikát követő elnöke is elítélte a tiltakozók ellen szombaton indított pereket.

A hagyományosan öltöző, és turbánt viselő ex-elnök "koncepciós pereknek" nevezte az eljárásokat és azt mondta: azok aláássák az iszlám intézményrendszer iránti hitet.

Több, mint 100 embert állítottak bíróság elé, köztük vezető reformereket is. Köztük van például Mohammed Ali Abtahi volt alelnök, Mohszen Mirdamadi, a legnagyobb reformista párt vezére és egy volt külügyminiszterhelyettes.

Még az elnökválasztáson a jelenlegi elnökkel szembeszálló jelölt, Mohszen Rezai is bírálta a pereket és azt mondta: azokat is bíróság elé kell állítani, akik rátámadtak a tüntetőkre. Azaz, a hatalomhoz hű Baszizs-milícia tagjait is. Rezai korábban a rendszerhű Forradalmi Gárda parancsnoka volt. A tüntetések halottjai között van egyik tanácsadójának fia. Bírálata jól jelzi, hogy a kormányellenes hangulatnak nem szab határt az ideológiai hovatartozás.

A Teherán által a tüntetéseket felbujtó médiumként beállított BBC megjegyezte: a perek időzítése és mértéke váratlan volt és úgy tűnik, a kormány így akar még jobban ráijeszteni a tiltakozókra.

Az ügyészek szerint a vádlottak alá akarták ásni az ország politikai rendjét és külföldi erők útmutatását követve meg akarták dönteni az iszlám rendszert. A hivatalos média szerint Hatami volt elnök helyettese például elismerte, hogy lázongást szított.

Jogvédő csoportok azt mondták: az ilyen vallomásokat gyakran erőszakkal csikarják ki. Az első perekre csak az állami médiát engedték be, és Hatami szerint védőügyvédek sem vehetnek részt rajtuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×