eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Határőrök buszán szökött be az illegális bevándorló

Stílusos megoldást választott egy ismeretlen nemzetiségű illegális bevándorló: brit határőrök autóbuszán elrejtőzve érkezett Angliába.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap beszámolója szerint a férfi a franciaországi Calais városában, a két országot összekötő tengeralatti vasútvonal alagútjának terminálján kapaszkodott fel a parkoló busz aljára, az üzemanyagtartály és az alváz közötti keskeny résben meghúzva magát. Így tette meg a hozzávetőleg 50 kilométeres utat - a calais-i brit útlevél-ellenőrző poszt személyzetével, amely épp hazatért. Amikor a jármű megérkezett az angliai Folkestone-ba, a mindenre elszánt potyautas kimászott rejtekhelyéről, és - bár a buszvezető megpróbálta elkapni - egyszerűen elszaladt.

Nagy-Britannia nem tagja a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségnek, és a vonattal vagy hajóval átkelni szándékozó utasok szűrését már a kontinensen megkezdik a telepített brit bevándorlási hivatalnokok. A brit kormány az illegális bevándorlás elősegítését is szigorúan bünteti: a kamionsofőröket például mérlegelés nélkül kétezer font (több mint 600 ezer forint) bírsággal sújtják minden olyan potyautasért, akit járművük rakterében találnak az átkelés után.

Az illegális bevándorlás évek óta folyamatos botránytéma a brit belpolitikában, tekintettel a Nagy-Britanniában engedély nélkül tartózkodó, óvatos becslések szerint is több mint 600 ezer külföldire.

A sajtó előszeretettel veti magát a The Sunday Times által ismertetetthez hasonló, kirívó esetekre. Néhány éve például hetekig kimeríthetetlen témát szolgáltatott a lapoknak, amikor kiderült, hogy a belügyminisztérium bevándorlási ügyosztályának egyik magas rangú vezető alkalmazottja is illegális bevándorló volt, a minisztériummal szerződésben álló takarítócég pedig éveken keresztül nigériai illegális bevándorlókkal porszívóztatta a tárca bevándorlási hivatalának helyiségeit.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×