eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az amerikai képviselőház korlátozná a magas menedzseri bónuszkifizetéseket

Az amerikai képviselőház a pénzügyi ágazatban dolgozó menedzserek magas bónuszkifizetéseit korlátozó törvénytervezetet fogadott el. A tervezet még szenátusi jóváhagyásra és elnöki aláírásra vár, de elfogadása esetén sem lesz a tavalyi évre visszamenőleges hatályú.

A képviselők véleménye mindazonáltal megosztott a kérdésben: egyesek szerint véget kell vetni a menedzserfizetések és jutalékok ellenőrzés nélküli növekedésének, mások szerint viszont a korlátozás beavatkozás a szabad piacgazdaságba.

Az amerikai kongresszus februárban már korlátozta a menedzsereknek juttatott kifizetéseket azoknál a pénzügyi intézményeknél, amelyeket állami segítség mentett meg az összeomlástól.

A kimutatások szerint viszont a legnagyobb amerikai bankok továbbra is folytatják a hatalmas bónuszkifizetések gyakorlatát, azzal a különbséggel, hogy most már a kiemelt jutalékok nem a csúcsvezetőknek, hanem a sztárbrókereknek és kereskedőknek jutnak.

Tavaly egymillió dollár vagy afeletti bónuszokat 4800 bankár kapott a kilenc legnagyobb banknál.

A legnagyobb összegű jutalékkifizetésre a JP. Morgan Chase-nél kerül sor, ahol összesen 8,7 milliárd dollárt osztottak szét a menedzserek között, miközben a bank csak 5,6 milliárdos nyereséget jelentett. Egymillió dolláros, vagy afeletti kifizetést a bank 1600 alkalmazottja vihetett haza.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban tovább folytatódik a bankcsődök sorozata: a hétvégén csődöt jelentő öt újabb pénzintézettel már az idén összesen 69 bank jelentett csődöt. A fizetésképtelenség azonban - csakúgy mint a korábbi amerikai bankcsődök esetében - nem jelenti a bankok megszűnését, máris új vevő veszi meg a pénzintézeteket.

Tavaly egész évben csupán 25 volt a bankcsődök száma az Egyesült Államokban, ezt a számot az idén már áprilisban elérték. A válságot megelőzően, 2007-ben, csupán három amerikai bank ment csődbe, míg 2006-ban és 2005-ben egy sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×