INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Irán és a klímavédelem a német-orosz csúcs napirendjén

Infostart / InfoRádió
Rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Münchenben az orosz államfő és a német kancellár találkozója idejére. Megbeszélésük zárja az úgynevezett szentpétervári párbeszéd újabb fordulóját. A kormánykonzultáción - amely már hétfő este megkezdődött - több miniszter is részt vett: német részről a belügyi, a gazdasági, a környezetvédelmi és az oktatási, illetve tudományügyi miniszter. A szentpétervári párbeszéd néven ismert fórumot 2001-ben hívta életre Gerhard Schröder akkori német kancellár és Vlagyimir Putyin volt orosz elnök.

Németország számára Oroszország évek óta a leggyorsabban növekvő piac volt, noha idén a pénzügyi válság hatására egyharmadával esett vissza a keletre irányuló export.

A Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága nevű szakmai szervezet felmérése szerint az orosz cégek közel fele mondta le megrendeléseit vagy ismerte el, hogy veszélybe került az üzlet. Becslések szerint ebben az évben, valamint jövőre mintegy 20 százalékkal fog elmaradni a két ország közti kereskedelem volumene, ami tavaly még meghaladta a rekordnak számító 68 milliárd eurót.

A gazdasági kapcsolatban rendkívüli fontos szerepet játszik az energiahordozók szállítása. Alighanem ezért is vette ismételten védelmébe a bírálatokkal szemben Angela Merkel kancellár a Balti-tenger alatt tervezett Északi Áramlat nevű földgázvezetéket.

Ma a kancellár - a szentpétervári párbeszéd újabb fordulójának záróaktusaként - az egykori bajor uralkodócsalád München elővárosában lévő schleissheimi kastélyában erről is tárgyal Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel.

Napirendi pont még az iráni atomkutatási program, ami már nemcsak Nyugaton, hanem Moszkvában is fokozódó aggodalmat vált ki. Merkel és Medvegyev kitér a gazdasági válság visszaszorításának lehetőségeire, valamint az észak-koreai atomprogram és a közel-keleti békefolyamat ügyére is, továbbá a kancellár által minden fórumon szorgalmazott klímavédelemre is.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk