INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Vigyázat: egyre több a hamis euró!

Infostart / InfoRádió
Az év eleje óta ismét több hamis pénz került forgalomba - figyelmeztetett az Európai Központi Bank. Leginkább az ötven eurósokat hamisítják.

Január óta Németországban 24 ezer olyan papírpénzt foglaltak le, amely nem hivatalosan került forgalomba. Az Európai Központi Bank frankfurti székhelyén közzétett adatok szerint a legtöbb horogra került hamisítvány az ötven eurós volt, a második helyen a húszas szerepelt, a százasok iránt a bűnözők érdeklődése alighanem visszaesett, mert január óta tíz százalékkal kevesebb került belőlük forgalomba.

A nyilatkozatból kiderül az is, hogy Németországban jelenleg évente átlagosan 10 ezer lakosra jut egy hamis bankó. A múlt év második felében ugyan közel 20 százalékkal kevesebb hamis bankót regisztráltak, de idén a jelek szerint ismét lendületbe jöttek a zugnyomdák.

A titkos pénzverdék viszont a korábbinál kevesebb aprópénzt termelnek - belőlük összesen 33 ezret foglalt le a rendőrség. A legtöbb közöttük a kéteurós volt, ami a legmagasabb tétel fémpénzben.

A rendőrség figyelmeztette a lakosságot, hogy a lefoglalt hamis pénzért senki sem kap kárpótlást, ezért fontos a papírpénzen feltüntetett, kézzel is tapintható jegyekre figyelni, így az ezüstfonálra, továbbá az átvilágítás esetén jól látható vízjegyre. Ezek ugyanis szinte kivétel nélkül hiányzanak a hamis bankókból.


A címlapról ajánljuk