INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Obama Merkelre "fogad"

InfoRádió / MTI
A németországi választási kampány éppen csak elkezdődött, de egy felettébb befolyásos külföldi vezető már "tudja", hogy ki lesz a győztes.

Német sajtóbeszámolók szerint ez a valaki nem más, mint Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, aki biztos Angela Merkel győzelmében. Mindezzel magára is haragította a konzervatív kancellár szociáldemokrata kihívóját, Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert.

Az amerikai elnöknek a diplomáciában szokatlan "színvallására" a napokban Washingtonban került sor, amikor Obama a Fehér Házban Angela Merkellel tárgyalt. A ZDF közszolgálati televízió részleteket is sugárzott a lezajlott párbeszédből.

A beszámolók szerint Merkel éppen arról tájékoztatta vendéglátóját, hogy készülnie kell a választási kampányra, amikor Obama legyintett egyet és széles mosollyal azt mondta: "Ah, Ön már megnyerte a választásokat. Ne csináljon belőle gondot!"

A ZDF felvételén jól látható volt, hogy Merkel rendkívüli módon meglepődött és kényszeredetten mosolygott. Nem így a rivális Steinmeier, aki értesülések szerint igen csak zokon vette a történteket. Egy bizalmasa útján tudatta, hogy "nagyra értékeli Obamát, de az amerikai elnök sem próféta". Mindehhez még hozzátette: nem az Egyesült Államok elnöke, hanem a német választók döntik majd el szeptember végén, hogy ki lesz az ország következő kancellárja.

Frank-Walter Steinmeier közölte: nem áll szándékában, hogy mindezt személyesen is tisztázza Barack Obamával. A szociáldemokrata kancellárjelölt úgy vélte: "négy év külügyminiszterség után nincs szüksége arra, hogy a Fehér Házban külön bizonyítsa rátermettségét."

A címlapról ajánljuk