eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Alelnöki utasításra titkolózott a CIA

A volt amerikai alelnök parancsára, nyolc éven át tartott vissza információkat a Kongresszustól a központi hírszerzés a titkos terrorellenes programokról - állítja a New York Times. A CIA új vezetője a lap szerint csak júniusban szerzett tudomást a programokról, amelyeket leállíttatott.

A polgárjogi aktivisták szerint a hír nem új, csak a hagyományos média eddig nem vett tudomást arról, milyen ellentmondásos szerepet játszott Dick Cheney volt amerikai alelnök az úgynevezett "terrorelleni háborúban". A kifejezés használatát az új Obama-kormányzat nem pártolja, mert az nem fejezi ki a terrorellenes küzdelem lényegét.

A New York Times névtelen hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írja, hogy George Bush alelnökeként Dick Cheney maga utasította a CIA-t arra, hogy ne ossza meg a titkos, terrorellenes programokról szóló információt az amerikai törvényhozással. Cheneyt a lap nem tudta elérni.

A program összes részletes továbbra sem ismeretes, de annyit tudni, hogy 2001-ben indították el, szeptember 11 sokkoló kataklizmája után.

Leon Panetta, a CIA új főnöke azt állítja, csak június végén szerzett tudomást a programról. A Szenátus és a Képviselőház hírszerzési bizottságainak együttes ülésén június 24-n pedig közölte, hogy leállíttatta azt.

Dick Cheney felügyelte a Bush-kormányzat által bevezetett megfigyelést, és az ő kabinetfőnöke döntött arról, hogy Bush környezetében kit avassanak be.

A sötét machinációkról beszélő aktivistákkal szemben egyes képviselők megdöbbenve fogadták, hogy a volt alelnök utasította a CIA-t: miről szabad beszélnie a Kongresszusnak. Magát a programot továbbra is rejtély övezi - az egyik névnélküli forrás azt mondta: nem volt közel a CIA előállítási és vallatási programjához vagy a sokat bírált elektronikus lehallgatáshoz. Kezdeti stádiumban lévő hírszerzési lépésekről volt szó, de titkos akciókra soha nem került sor - mondta.

Obama nem folyik bele

A Kongresszus épp most készül egy olyan javaslat megtárgyalására, amely kiterjesztené azoknak a képviselőknek a körét, akiket informálni kell a titkos akciókról.

Barack Obama elnök demokrata szövetségesei máris ráharaptak a témára, törvénysértőnek nevezték a Bush-kormányzat eljárását és az igazságügyi miniszter is bűnügyi vizsgálatot fontolgat. Maga Obama viszont távol akarja tartani magát a témától és, ahogy mondja, a múlt helyett a jövőbe akar tekinteni.

Nemrég a CIA dolgozói előtt azt mondta: azokat sem vonják felelősségre, akik felsőbb utasításra kínzásnak minősülő kihallgatási technikákat alkalmaztak. A republikánusok szerint pedig ellenfeleik politikai pontokat akarnak szerezni, de valójában aláássák a kémszervezetek harci morálját. Elemzők szerint egy pártpolitikai színezetű botrány elvonná Obama figyelmét az egészségügyi reformtól és a gazdaságról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×