eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Pénzügyi szükségállapot Kaliforniában

Pénzügyi szükségállapotot hirdetett Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó, amiatt, hogy továbbra sincs költségvetése az amerikai szövetségi államnak, és így pénze sem, hogy minden számlát kifizessen. A helyi parlament még kedden, a régi pénzügyi év utolsó napján sem tudott megállapodni a kiútról.

 A mások által irigyelt napfényes és tengerparti Kalifornia lakosai már hónapok óta azt hallják, hogy vagy jön a pénzügyi katasztrófa, vagy szociális szolgáltatások egész sorát le kell állítani, ha azt akarják, hogy működőképes legyen az állam.

Arnold Schwarzenegger kormányzó, aki az oktatást, egészségügyet és természetvédelmi parkokat tizedelő szigorú, de nem adósságra épülő költségvetésért kampányol, most "pénzügyi szükségállapotot" hirdetett.

Az ok az, hogy a Sacramentóban ülésező helyi parlament az új pénzügyi év kezdetéig sem tudott megállapodni a költségvetésről. Az egykori Terminátor Demokrata ellenfelei folyamatosan azt ismételgették, hogy a szigorú megszorításokat elkerülő megoldás is létezik, de ehhez nem tudtak többséget szerezni.

Az alternatíva a jelentős adóemelés lenne, de Kalifornia lakossága ezt leszavazta.

Az állam ezek után fizetési kötelezvényekkel rendezi majd készpénz helyett a számlákat. A szükségállapot része az is, hogy takarékossági lépésként Schwarzenegger havonta három napra bezáratja a közhivatalokat. A kaliforniai parlamentnek 45 napja marad, hogy megoldást találjon a hiányra. Ezt követően fontos fizetési kérdésekben nem napolhatja el a döntést.

A havi három napos kényszerpihenő 14 százalékot vág le a 235 ezer kaliforniai közalkalmazott fizetéséből. A kormányzó szerint a parlament ahelyett, hogy bátor döntést hozott volna, még nagyobb válságot idézhet elő.

Kedden a kaliforniai szenátus három olyan törvényjavaslatot szavazott le, amely 5 milliárd dollárt takarított volna meg az államnak. Az egyik javaslat több, mint 3 milliárd dollárral nyirbálta volna meg az oktatási kiadásokat. Mindez részben fizetésképtelenné teszi az államot és kikényszeríti az angolul IOU-nak, azaz "Tartozom Önnek" néven ismert kötelezvények használatát a számlák rendezésére.

Az állam legutóbb 1992-ben adott ki kötelezvényeket. A hír tovább rontja hitelbesorolását, ami azzal jár, hogy drágábban jut kölcsönhöz, aminek kamatait az adófizetőknek kell állnia. Azaz, az adóból kevesebb jut fejlesztésre és szociális kiadásokra és nagyobb része megy el törlesztésre.

Kommentátorok szerint a nagy cégek nem, de a kötelezvényekkel kifizetett kisebb vállalkozások, vagy magánszemélyek gondokkal nézhetnek szembe. A Bank of America közölte, hogy július 10-ig készpénzre váltja a papírokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×