eur:
388.48
usd:
360.91
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Viareggio sokkban a tartálykocsi felrobbanása után

Sokkban volt kedden a toscanai Viareggio városa, ahol az éjszaka a városközpontban lévő pályaudvaron kisiklott egy tehervonat, majd két, cseppfolyós földgázzal feltöltött tartálykocsija kigyulladt és felrobbant.

"Halottak hevertek az utcán, emberi testek, akiket a robbanás a házakból vetett ki, emberek menekültek, sokuknak leégett a bőre" - mondta el az egyik szemtanú, Roberto Galli, még mindig sokkban, aki önkéntes mentőként rögtön a robbanás után a helyszínre érkezett.

A pályaudvar mögött álló utca romokban. Két ház összedőlt, több más épület leégett. A bejáratokat tűzoltók és csendőrök zárják el a néhány tucatnyi bámészkodó elől. Még mindig érezni az égésszagot. Mintegy ezer embert kellett kitelepíteni a baleset színhelye közeléből.

A pályaudvaron a tehervonat tizennégy kocsijából öt felborult, és a koromtól feketén hever a síneken. A mozdonyt és az első tartálykocsit lekapcsolták. A sínek elgörbültek a robbanástól. A masiniszták kabinját elárasztotta a gáz, de sikerült kimenekülniük a fülkéből.

Guiseppe Intorre, a viareggiói pályaudvar nyugdíjas vezetője és felesége, Maria Messana éppen lefeküdtek a pályaudvar túlsó oldalánál lévő lakásukban, amikor meghallották az állomásról kifelé tartó vonaton történt robbanást. Maria ablakot akart nyitni, de valósággal megbénította a légnyomás.

"Azután megláttam a lángokat és hallottam a kiáltásokat - mondta. "Elképzelhetetlen, ami történt, egész éjjel nem tudtam aludni. Ha háromszáz méterrel előbb történik..." - tette hozzá remegve.

A nápolyi Gianluca Ferrara szombaton érkezett Viareggióba, hogy a pályaudvartól 50 méterre álló hétvégi házában néhány napot töltsön.

"Éppen olvastam, amikor erős detonációkat hallottam. Azt hittem, az ég dörög, de sokkal hangosabb volt. Lementem az utcára. Maga volt az őrület: több száz ember szemben a lángokkal és a gázzal még teli tartálykocsikkal, az egész felrobbanhatott volna" - emlékszik vissza.

"Istenem!" "Madonna" - kiáltották a lakók egy amatőr videofelvételen, amelyet a Sky TG 24 mutatott be, miközben hatalmas robbanások hallatszanak és több helyen is látszik, ahogy felcsapnak a lángok.

A sokk után jön az értetlenség. Guiseppe Intorre nem kíván előre véleményt mondani a baleset okáról, de szerinte a vasúti létesítmények karbantartása hagy némi kívánnivalót az utóbbi időben.

"Azelőtt sokkal több volt az ellenőrzés, nagyobb volt a személyzet a pályaudvarokon" - sajnálkozik.

"Először azt kell megtudni, miért siklott ki a szerelvény a pályaudvaron. Ha a másik irányba csúszik a vagon, a pályaudvari váróterem irányába, vagy kora este 6 órakor történik a baleset... Ahhoz képest még elég szerencsések voltunk" - vélekedik.

A vizsgálat elsődleges megállapításai szerint az első kocsi tengelye törött el, emiatt a vagon megsüllyedt, majd kisiklott - közölte kedd reggel Mauro Moretti vasúti vezető.

A legfrissebb, nem végleges adatok szerint a balesetnek legkevesebb 16 halálos áldozata van a regionális egészségügyi hatóságok keddi közlése szerint. A balesetben 36-an sérültek meg, közülük 14 ember állapota súlyos.

A korábbi jelentések még 14 halottról szóltak. A helyszínen dolgozó válságcsoport viszont "13 bizonyos halálos áldozatról" beszélt, de további részleteket nem közölt. Luca Lunardini polgármester - a 14 halottról szóló értesülés közzétételével egy időben azt közölte, hogy öt ember eltűnt a balesetben. A polgári védelem vezetője szerint több áldozatot még nem sikerült azonosítani, mert szénné égtek.

A baleset miatt kedden Olaszország északi részében két órát késtek a vonatok. Silvio Berlusconi kormányfő délután Viareggióba érkezett, XVI. Benedek pápa pedig a városnak küldött táviratban fejezte ki részvétét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×