eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Fehér Ház: nem kell új gazdaságösztönző program

Az amerikai elnök kész megfontolni újabb gazdaságösztönző programot, ha szükséges lenne, de pillanatnyilag nem úgy tűnik, hogy szükség lenne még több pénzre - így vélekedett a Fehér Ház vezető gazdasági tanácsadója, David Axelrod vasárnap az NBC televízió "Meet the Press" című műsorában.

"Még nem törtük el a recesszió gerincét. Még nagyon nehéz szakaszokon kell átvitorláznunk. Õsszel megnézzük, hol tartunk, de most úgy véljük, hogy amit eddig tettünk, az megfelel a követelményeknek. Ha többre lesz szükség, akkor majd megvitatjuk a kérdést" - mondta Axelrod.

A kérdés azért vetődött fel, mert az eddigi élénkítő programokat főleg a munkanélküliség elleni küzdelemmel indokolták, azonban a helyzet rosszabbodik. Májusban 9,4 százalékos volt a munkanélküliség az Egyesült Államokban, és a Fehér Házban a múlt héten úgy becsülték, hogy rövidesen elérheti a 10 százalékot.

Axelrod vasárnap elismerte, hogy a helyzet nem jó, de úgy vélte, hogy még rosszabb lenne az eddigi kormányzati beavatkozás nélkül.

Az Egyesült Államokban az új elnök Barack Obama sürgetésére februárban iktatták törvénybe a második törvényt a gazdaság ösztönzésére, 787 milliárd dolláros kerettel, kisebb részt - a program 37 százalékának erejéig - átmeneti adókedvezményekre, nagyobb részt az egészségügy, az oktatás, egyes szociális programok és beruházások támogatására. A teljes összegből 184,9 milliárd dollár van előirányozva erre az évre, 399,4 milliárd dollár jövőre, a többi a későbbi évekre.

Ez már a második gazdaságösztönző program volt, az elsőt tavaly februárban fogadta el a kongresszus, 168 milliárd dolláros kerettel, nagyrészt egyszeri adóvisszatérítésekre. A keretből 152 milliárd dollárt szántak a tavalyi évre.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×