eur:
389.47
usd:
362.85
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Trichet: Vége a gazdaságösztönző költekezésnek

A Frankfurtban működő Európai Központi Bank elnöke derűlátással ítélte meg a nemzetközi gazdasági élet kilátásait. Jean-Claude Trichet biztató jeleket említett és úgy vélte, hogy emiatt már nincs szükség újabb állami konjunktúra élénkítő intézkedésre.

Az Európai Központi Bank elnöke szakértöi véleményeket idézve, annak a meggyözödésének adott hangot, hogy a világgazdaságnak az idei év vége felé már közel kell járnia a stabilitáshoz és 2010-ben valószínűleg már a globális élénkülés jeleit is tapasztalni lehet. Jean-Claude Trichet szerint emiatt az európai valutaegységbe tömörült országok már nem engedhetik meg maguknak a további költekezést a konjunktúra élénkítésére. Nem titkolta, hogy a gazdaságserkentő csomagok révén adott tőkeinjekciók megfelelő választ jelentettek a válságra, de a kormányoknak most amilyen gyorsan csak lehet, vissza kell térniük a közkiadások szigorúbb ellenőrzéséhez.

Egy interjúban az Európai Központi Bank elnöke rámutatott arra, hogy az euroövezet országai elérkeztek ahhoz a ponthoz, amikor már nem lehet több adósságot felhalmozni. Már lassulás mutatkozik a gazdasági tevékenység csökkenésében. Hozzáfűzte azt is, hogy újabb ösztönzőcsomagok már csak növelnék az államok adósságait, és megterhelnék a következő nemzedékeket. Jean-Claude Trichet a nyilatkozatában kitért az árak alakulására is és úgy vélte, hogy legalábbis középtávon, az Európai Központi Bank eleget tud tenni feladatának és szavatolni tudja a valutaunióhoz tartozó országokban az árstabilitást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×