eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fenyegetéssel próbálja magára vonni a figyelmet Phenjan

Észak-Korea újabb háborús fenyegetőzéssel próbálja magára vonni az Iránnal elfoglalt Washington figyelmét. Phenjan azt mondta: atomcsapást mér Amerikára, ha megtámadják. Az Egyesült Államok, Japán és mások szerint Észak-Korea újabb rakétatesztre készül, és kérdés, támadásnak tartaná-e, ha például Japán lelőné a felette áthaladó rakétát.

Bármilyen észak-koreai lépésre készen áll az Egyesült Államok - mondta Barack Obama elnök arra reagálva, hogy japán sajtójelentések szerint újabb, hosszú távú rakétát akar kipróbálni a phenjani rezsim.

A közvélemény megnyugtatására és egyben a sztálinista rezsimnek üzenve a Pentagon megerősítette Hawaii védelmét.

Obama közölte: nem akar találgatásokba bocsátkozni és nem akarja "jutalmazni" a harcias és provokatív lépéseket, szemben azzal, ahogy az a múltban történt. A fegyveres erők minden vészhelyzetre teljességgel készen állnak - mondta.

A vezető észak-koreai lap szerint nonszensz, hogy az Egyesült Államokat fenyegetnék, de azt írta: ha megtámadják, Észak-Korea visszavág. "Súlyos hiba lenne, ha Amerika azt képzelné, sértetlen maradhat, ha belobbantja a háború lángját a Koreai-félszigeten" - figyelmeztetett a cikk, amely "büszke atomhatalomnak" nevezte az országot.

Közben egy amerikai romboló, a John S. McCain kísér egy észak-koreai teherhajót, amely a gyanú szerint illegális fegyverszállítmányt visz Mianmarba (Burmába). Az amerikai hajó az elnökválasztásokon vesztes republikánus jelölt nagyapjának nevét viseli.

Maga McCain szenátor azt mondta: ha bizonyíték van arra, hogy a hajó rakétákat vagy más, az ENSZ által tiltott rakományt szállít, az észak-koreai hajó fedélzetére kell lépni, még akkor is, ha Phenjan erre nem adott engedélyt. A Kang Nam nevű hajó az első, amelyet az új, ENSZ-szankciók értelmében megfigyelnek.

Katonai elemzők szerint az Észak-Korea által július elejére tervezett rakétateszt során egy Tepodong-2 típusú rakétát lőne fel, amely elérheti Alaszkát vagy Hawaiit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×