eur:
389.8
usd:
362.81
bux:
68145
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A háború ostobaság - mondja a világ legidősebb veteránja

Új adat került a Guinness rekordok könyvébe új: június hatodikán töltötte be 113. életévét egy angol első világháborús veterán, ezzel ő lett a világ legidősebb férfija.

Henry Allingham bácsi közismert Angliában, mert az utóbbi években ő vezeti kerekesszékén, meleg takarókba burkolózva a háborúk hősi halottaira emlékező szokásos novemberi felvonulást a Whitehall sugárúton lévő Cenotaph emlékműhöz.

Az első világháború angol katonái közül még ketten élnek, mindketten túl vannak a százon. Henry Allingham az idősebb, 1896. június hatodikán született.

Az első világháborút befejező békeegyezményt 1918. november 11-én írták alá, ennek az emlékére az összes Nagy-Britannia által vívott háború menetelni kész veteránjai minden évben felvonulnak, így az iraki vagy afganisztáni harcokban részt vettek is.

A második világháború harctereit megjártak még ezrével jönnek el, és elég peckesen vonulnak, de az első világháború két veteránja közül már csak Allingham bácsi vállalkozik arra, hogy letegye koszorúját a hősi halottak emlékművéhez.

Amióta a japán Tanabe Tomodzsi nemrég meghalt, Henry Allingham a világ legidősebb férfija. Nem lát jól és kicsit ferdén tartja magát, de az esze még jól vág, és a humora is a régi: amikor megkérdezték, minek köszönheti magas életkorát, azt felelte: "a cigarettának, a whiskynek, meg a vad, érzéki nőknek".

"A háború ostobaság"

Amikor ő született, Nagy-Britanniában még csak százan voltak a száz éven felüliek, de a legutóbbi népszámlálás alkalmával, 2006-ben 8970 ilyen korú lakost regisztráltak. A hosszú életnek genetikai okai is vannak, de az egészségesebb étkezésnek és a jobb egészségügyi ellátásnak hála az emberi kor felső határa kitolódott.

Henry Allingham 1915-ben, tizenkilenc éves korában, önként jelentkezett katonának, mert vonzotta a repülés; akkoriban alakult meg a brit királyi légierő. Az ypresi csatában gyalogosként vett részt, látta amint a lövészárokból rohamra, azaz a halálba vezénylik a katonákat, és hamar megcsömörlött a háborútól. "A háború ostobaság. Nincs nyertese"' - mondja most rezignáltan.

Allingham bácsi csak tréfából emlegeti a vad, érzéki nőket, mert ötven éven át jó házasságban élt, és nemrég született meg az első ükunokája. S hogy valójában mi szerinte a hosszú élet titka? "Egyrészt a mértékletesség másrészt az, hogy mindig őrködjünk az egészségünk felett."

"Most már kész vagyok az elmúlásra, de az édesanyám azt szokta mondani: Henry, te csak mindig várd meg, amíg szólítanak" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×