eur:
388.55
usd:
361.44
bux:
68884.74
2024. május 8. szerda Mihály

A Vatikán elutasítja a nyomást XII. Pius szentté avatása ügyében

XVI. Benedek pápának saját magának, beavatkozás nélkül kell döntenie arról, hogy szentté avatja-e a nácizmus korának nagy vitákat kiváltó egyházfőjét - közölte pénteken a Vatikán, elutasítva minden, az egyházon belülről érkező esetleges nyomást.

XII. Piust (Eugenio Pacelli), aki 1939 és 1958 között ült a pápai trónon, egyes zsidó szervezetek azzal vádolták meg, hogy a második világháború idején szemet hunyt a holokauszt felett. Ezt támogatói cáfolják.

A Vatikán néhány órával azután adott ki szokatlanul éles hangnemű közleményt, hogy Peter Gumpel atya, posztulátor (a Pacelli-dosszié összeállításáért felelő vatikáni jogász) azt sejtette, hogy a pápa nem írja alá a boldoggá avatási rendeletet, mert nem akarja elrontani a katolikus egyház és a zsidók közötti kapcsolatokat.

Sajtóértesülések szerint a Vatikán leszögezte: a boldoggá avatási rendelet a pápa "kizárólagos jogosultsága, a pápát hagyni kell szabadon, a saját megítélése alapján dönteni".

"Ha a pápa úgy ítéli meg, hogy XII. Pius ügyének tanulmányozását és megfontolását folytatni kell, álláspontját beavatkozás, illetve indokolatlan és alkalmatlan nyilatkozatok nélkül tiszteletben kell tartani" - közölte a Vatikán sajtószolgálata.

Egyesek szerint XII. Pius nem tett eleget a zsidók megmentése érdekében. A Vatikán és zsidó védelmezői szerint a pápa a kulisszák mögött segített, mert nyílt beavatkozása csak rontotta volna a helyzetet.

A Vatikán Szentté Avatási Kongregációja 2007-ben Pius "hősi erényeinek" elismerése mellett szavazott, amely fontos lépés volt az elhúzódó - 1967-ben indított - szentté avatási folyamatban.

Peter Gumpel az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy zsidó szervezetek képviselői nemrégiben világosan közölték a pápával, hogy ha fellép Pacelli pápa érdekében, a katolikus egyház és a zsidók közötti kapcsolatok állandó és végleges jelleggel megromlanak.

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×