eur:
388.87
usd:
361.97
bux:
68773.4
2024. május 8. szerda Mihály

FT: a szélsőség veszélyesebb Kelet-Európában, mint Nyugaton

A kelet-európai szélsőjobb szavazataránya az európai parlamenti választáson nem volt sokkal nagyobb, mint a jóval régebbi demokratikus hagyományokkal bíró Nyugat-Európában, a szélsőségre adott voksok jelentős aránya mégis nagyobb veszélyt jelent ebben a térségben, mint nyugaton - áll a Financial Times pénteki elemzésében.

A londoni gazdasági napilap felidézi, hogy a lapok szalagcímekben emelték ki a Jobbik által az EP-választáson elért 14,7 százalékot, ám az osztrák Szabadságpárt is 13,1 százalékot, a bevándorlásellenes olasz Északi Liga pedig 9,6 százalékot kapott.

A írás ismerteti egy magyar zsidó asszony esetét. Az illető elmondta: a zsidó újév alkalmából ellátogatott az egyik budapesti zsinagógába, és az istentisztelet végén a templomot őrző rendőr figyelmeztette a gyülekezetet, ne hagyják el az épületet, mert a közelben masírozik a Magyar Gárda.

A Financial Times szerint azonban az antiszemitizmus általában nem a központi elem az európai szélsőségességen belül, bár "ott ólálkodik a politikai bozótosban, és néha előtör", ahogy a Jobbik honlapján nemrég megjelent "obszcén zsidóellenes kitételek" is mutatják.

Az európai választást mindazonáltal összefüggéseibe kell helyezni: Magyarországon nem a Jobbik, hanem az ellenzéki jobbközép Fidesz nyert, példátlan, 56 százalékos szavazataránnyal.

A szélsőségesek messze járnak az áttöréstől. Inkább arról van szó, hogy ők és a Fidesz is a kormánypárttól történt hatalmas mértékű elfordulásból húztak hasznot - írta a brit napilap, amely szerint a szocialistákat hozzá nem értéssel, korrupcióval és csalással vádolják.

Azonban ezzel együtt is vannak veszélyek. A szélsőséges erők által elért jelentős szavazatarány Kelet-Európában nagyobb társadalmi fenyegetést jelent, mint nyugaton. Azok a közintézmények ugyanis, amelyek a politikusok és politikai pártok ellenőrzésére hivatottak, gyengébbek, mint a nyugat-európaiak, a rendőrség, a bíróságok és a média általában jobban ki van téve a politikai és pénzügyi nyomásnak - áll a cikkben.

Az elemzés szerint a politikusok ezért büntetlenebbül cselekedhetnek, mint nyugaton, személyes és politikai ügyekben egyaránt. Ittas vezetés esetén például kibújhatnak a felelősségre vonás alól, de a gyűlöletbeszédet is megengedhetik maguknak.

A Financial Times szerint (Kelet-Európában) a közvélemény is inkább elnézi a sértő nyelvezet használatát, mint nyugaton. Nagy-Britanniában széleskörű elítélésre számíthat bármely vezető politikus, aki nyilvánosan rasszista megjegyzést tesz, sőt még a magánbeszélgetésekben elejetett ilyen kommentárok is jogos büntetést vonnak maguk után.

Kelet-Európában azonban a becsmérlő rasszista kijelentések gyakran észrevétlenek maradnak, hacsak a nyugati média fel nem kapja ezeket - írta a pénteki Financial Times.

A lap szerint a közép- és kelet-európaiak nem örökletesen előítéletesebbek, mint a nyugat-európaiak, csak nem volt elég idejük azoknak a rasszizmusellenes intézményeknek és eljárásoknak a kifejlesztéséhez, amelyek nyugaton is csak az 1960-as évek óta léteznek.

A kommunizmus idején a vezetők deklarálták, hogy vége a kisebbségek megkülönböztetésének, anélkül, hogy valóban foglalkoztak volna a társadalmi reform kérdésével, az 1989 óta eltelt években pedig más ügyek kerültek előtérbe - áll az elemzésben.

A Financial Times szerint öt évvel az EU-csatlakozás után most már ideje nagyobb erőfeszítéseket tenni a közfelfogás megváltoztatására. Válság ide vagy oda, a Jobbik azt mutatja, hogy ezzel nem lehet tovább várni - fejeződik be az írás.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×