eur:
389.38
usd:
361.48
bux:
68391.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyilkolják az albínókat, mert húsuk szerencsét hoz

A közép-afrikai Burundiban 11 férfit állítottak bíróság elé, akiket azzal vádoltak, hogy albínókat öltek meg. A fehér bőrük miatt boszorkányoknak tartott emberek testrészeit a rendőrség gyanúja szerint kuruzslóknak adták el.

Az utóbbi másfél évben 46 albínó, tehát fehérbőrű afrikait gyilkoltak meg a Burundival határos Tanzániában. A most kezdődött perben 11 férfi ül a vádlottak padján - az ügyészek azonban kénytelenek voltak visszavonni a gyilkosság vádját, mert nem találtak elég bizonyítékot, így most gyilkossági kísérlet alapján indult eljárás.

Burundiban tavaly novemberben egy albínó kislány holttestére bukkantak: a gyerek fejét és végtagjait levágták. Tíz másik, a pigmentek hiánya miatt fehérbőrű embert is megöltek.

A per nagy érdeklődést váltott ki, és távoli falvakból is érkeztek érdeklődők az ország keleti részén található bíróságra, hogy vallomást tegyenek. A hatóságok szerint az albínóknak egyesek varázserőt tulajdonítanak és testrészeiket kuruzslóknak adják el.

Nyolc vádlottat testrészek kereskedelmével és azzal vádolnak, hogy egy temetőt feldúlva vitték el az egyik áldozatot. A többiekkel szemben az a vád, hogy meg akartak ölni egy albínó kisgyereket.

A vádlottak, akiket márciusban tartóztattak le - és a hatóságok szerint emberi csontok voltak náluk - ártatlannak vallották magukat.

Az egyik dokumentált gyilkosság során egy fegyveres banda támadt egy falusi kunyhóra, ahonnan elhurcoltak egy hatéves kisfiút. A gyereket a bozótban agyonlőtték és megcsonkították.
A kuruzslók azt állítják, hogy az albínók testéből készült főzetek szerencsét hoznak a szerelemben, az üzletben és általában az életben - jegyzi meg a BBC.

A szomszédos Tanzániában már több száz kuruzslót és üzletembert tartóztattak le, de korrupt és lassú igazságszolgáltatási rendszer miatt eddig senkit sem ítéltek el.

Tanzániában valamilyen oknál fogva az átlagosnál nagyobb az albínók előfordulási aránya. Az országban hivatalosan négyezer, arcformája alapján afrikai, de fehérbőrű ember él. Szervezetük szerint azonban akár 170 ezren is lehetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság hétfőn elindítja azt a folyamatot, amelynek célja, hogy hivatalosan is lezárja a Lengyelországgal a jogállamiság hiányosságokról szóló évek óta tartó vitát – közölte három, a tervet ismerő személy a Financial Times-szal. A tavalyi választásokat követően a Donald Tusk vezette EU-párti lengyel kormány februárban tervet terjesztett elő az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, amelyet még a Jog és Igazságosság Párt által vezetett párt terjesztett elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×