eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hatmillió dollárt kaptak a bank tévedéséből - leléptek vele

Nem lottózott, mégis milliókkal lett gazdagabb az az új-zélandi házaspár, amelynek bankszámlájára tévedésből hatmillió dollárt tett a bankjuk. A férj és feleség ezután eltűnt, a hatóságok pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellenük.

A hitelválság miatt a bankárok manapság nem igazán népszerűek, de egy új-zélandi házapárnak örömöt vittek az életébe - bár kétséges, hogy meddig.

A Westpac Bank ugyanis tévedésből tízmillió új-zélandi, azaz hatmillió amerikai dollárhoz juttatta őket, miután azok eredetileg tízezer dolláros A-hitelért folyamodtak. Az ország északi részén található, Rotorua városban egy BP-benzinkutat üzemeltető házaspár nem sokat teketóriázott és a hatóságok gyanúja szerint külföldre menekült.

A rendőrség és a bank nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyi pénzt vettek fel, az egyik nyomozó azonban elmondta, hogy a pénz egy részét visszaszerezték. A bank által tolvajoknak tekintett ügyfeleket a hatóságok nem nevezték meg. Új-Zéland banki ügyekkel foglalkozó ombudsmanja szerint általában bűncselekménynek tartják, ha az emberek olyan, tévedésből hozzájuk került pénzt költenek el, amiről tudják, hogy nem az övék. Az elmúlt 15 évben tíz-húsz ilyen esettel találkozott - mondta Liz Brown.

A helyi média egy "ázsiai" házaspárról beszél, az a tény tehát, hogy nem új-zélandi állampolgárokról van szó, magyarázatot adhat arra, miért hiszik azt, hogy valahol el tudnak bújni a pénzzel. Egyes hírügynökségek azt írják, hogy egy kínai pár üzemeltette a benzinkutat és hogy az új-zélandi rendőrség egy összekötő tisztet küldött Kínába, hogy részt vegyen felkutatásukban.

A helyi rendőrség az Interpol segítségét kérte, a bank pedig közölte: "emberi mulasztás" okozta a hibát. Közben Rotorua város egyik polgára sikeresen rendőrkézre juttatott egy másik tolvajt, aki feltört autójából elvitte a hitelkártyáját, majd bevásárlásba kezdett a városi boltokban. Az asszony az internetes banki egyenleg alapján végigjárta azokat a boltokat, ahol a tolvaj - egy másik nő - megfordult és az egyik üzletben kapott videófelvétel alapján azonosította. Az egyik utcán meg is találta és addig beszélgetett vele, amíg a rendőrök el nem fogták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×