eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem tetszik az embereknek a munkavállalók telhetetlensége

Kedden a Cannes-i filmfesztivál több rendezvényén kikapcsolták a villanyt a francia áramszolgáltatók alkalmazottai, akik a gázszolgáltatókkal közösen ilyen módszerekkel demonstrálnak. A közvélemény egyre nagyobb ellenszenvvel figyeli a biztos munkahellyel és számos kedvezménnyel rendelkező dolgozók követeléseit.

Nyolcadik hete demonstrálnak a francia gáz- és áramszolgáltató alkalmazottai, akik 5 százalékos fizetésemelést, egyszeri, 1500 eurós (400 ezer forintos) prémiumot próbálnak maguknak kiharcolni, és meg akarják akadályozni, hogy a cégvezetés fontosnak minősített tevékenységeket szervezzen ki a társaságból.

A szakszervezetek országos vezetőinek véleményére is fittyet hányó, úgynevezett "vad kikapcsolásokkal" tiltakozó dolgozók immár a május 13-án megkezdődött Cannes-i filmfesztivált veszélyeztetik: kedden rövid időre több rendezvényen kikapcsolták a villanyt, és néhány, a tengerparti városban jelen lévő sztároknak otthont adó szállodát is áram nélkül hagytak.

Az emberek fokozódó ellenszenvvel figyelik a tiltakozókat, akik az elmúlt hetekben számos városban az áram- vagy a gázszolgáltatás váratlan kikapcsolásával keserítették meg az életüket.

Amint arról az InfoRádióban beszámoltunk, a múlt héten három Párizs környéki településen mintegy 15 ezer fogyasztó maradt áram nélkül, de a közvéleményt ennél is jobban sokkolta a gázszolgáltató dolgozói egy részének - a mértékadó francia lapok megfogalmazása szerint - "bűnözőkhöz méltó" akciója. A cég 74 alkalmazottja ugyanis néhány napja símaszkot viselve támadta meg a gázipari társaságokat tömörítő egyesület párizsi székhelyét, ahol csaknem teljesen szétverték a berendezést.

Az anyavállalatok, az EDF áramipari, valamint a GDF gázipari társaság vezetése erősen túlzónak tartja az egyre szélsőségesebb formákat öltő tiltakozást, és hangsúlyozzák: a dolgozók a többi, a gazdasági válság következtében munkahelyüket elvesztő franciákhoz igyekeznek hasonlítani magukat, miközben állásuk gyakorlatilag betonbiztosnak mondható.

Semmi nem elég?

Tevékenységüket nem fenyegeti a konkurencia, javadalmazásukat pedig évente újratárgyalják. Az év eleji ágazati tárgyalásokon például több mint 2,5 százalékos fizetésemelést sikerült elérniük 2009-re, miközben az infláció éves szintje várhatóan nem haladja meg a 0,4 százalékot.

A napilapok mindeközben a dolgozók által élvezett különféle előnyöket ecsetelik, a Le Figaro című napilap például azt, hogy az általuk fogyasztott áramért a piaci árnak mindössze a 10 százalékát fizetik.

A tiltakozókat azonban egyelőre nem érdekli a közvélemény hangulatának alakulása. "A gázipari vállalat részvényesei idén 6,4 milliárd eurós nyereséget osztanak ki maguk között, az áramipari cégnél pedig 5,5 milliárdot" - mondja az erősen baloldali CGT szakszervezet egyik, az energia ágazatban dolgozó, az országos vezetés békülékenyebb álláspontjával is szembehelyezkedő fővárosi megbízottja, aki úgy véli, ebből a pénzből a dolgozóknak is részesedniük kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×