eur:
395.31
usd:
365.53
bux:
70468
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal

Egy év után vallották be, mennyi gyerek halt meg Szecsuanban

Több mint 5300 tanuló halt meg a tavalyi, pusztító erejű szecsuani földrengésben. A hivatalos adatot a még mindig nagy érzelmeket kavaró katasztrófa első évfordulója előtt adták ki. A szecsuani hatóságok közben azzal vádolják a külföldi riportereket, hogy elégedetlenséget szítanak a túlélők között.

Kína gőzerővel készült az olimpiára, amikor tavaly a Richter-skála szerinti 8-as erejű földrengés rázta meg Szecsuan tartományt. A pusztító rengésben közel 87 ezer ember vesztette életét vagy tűnt el, 375 ezren megsebesültek és 5 millióan váltak hajléktalanná.

Különösen sokkoló volt, hogy a tanítási időben történt katasztrófa miatt több ezer gyereket temettek maguk alá az összeomló iskolák. A gyerekáldozatokról szóló hivatalos adatok azonban csak most tették közzé, a hivatalos szervek szerint azért, mert több adatbázist is össze kellett hasonlítani.

A gyerekek halála különösen érzékeny téma a pekingi vezetés számára. A földrengés után az elkeseredett szülők haragja hamarosan a hatóságok felé fordult, mert úgy érezték: hanyagul építették meg az iskolákat. Miközben gyakran más közeli épületek kevésbé rongálódtak meg, a helyi média szerint hétezer iskola teljesen összeomlott.

Szülői harag

A kínai állami média új állította be a tragédiát, hogy a kommunista vezetés útmutatása mellett összefogott az ország.

Ám a kínai politika miatt sok egyetlen gyermekét elveszítő szülő többször is tüntetett és korrupcióval vádolta meg azokat, akik hagyták, hogy olyan iskolafalakat húzzanak fel, "amelyek olyan gyengék voltak, mint a tofu". A kínai hatóságok válaszul elkerítették az iskolák romjait, akadályozták az újságírók munkáját és bebörtönözték az ügyben nyomozó aktivistákat. Most pedig azzal vádolták meg a nyugati riportereket, hogy szítják a hangulatot.

"Egyes tudósítók nem riportokat írni mennek oda, hanem szervezkedni és feltüzelni a tömegeket" - mondta Hu Hsziong-vej, a szecsuani propagandaosztály vezetője. A külföldi tudósítók szervezete szerint zaklatják a riportereket és három embert inzultáltak. A Human Rights Watch jogvédő szervezet sürgette Kínát: válaszolja meg a túlélők kérdéseit, nyújtson kártérítést, és engedje a szülőknek, hogy pereket indítsanak. "A szülőknek együttérzésre és nem fenyegetésekre vagy zaklatásra van szükségük" - olvasható a közleményükben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Így néz ki Európa új politikai térképe az EP-választás után

Az előre hozott Franciaországi nemzetgyűlési választásokról, az AfD németországi előretöréséről, Giorgia Meloni megnőtt befolyásáról és Ursula von der Leyen újraválsztási esélyeiről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Viviane, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Lélegeztetőgépre kerülhet a magyar modell – egyetlen mondat leplezte le az EU tervét

Lélegeztetőgépre kerülhet a magyar modell – egyetlen mondat leplezte le az EU tervét

Pótvámokat vetett ki az Európai Bizottság a kínai elektromos autók importjára arra hivatkozva, hogy állami támogatásokkal tisztességtelenül és mesterségesen szorítják le az árakat az ázsiai országban. A lépést a magyar kormány ellenzi, protekcionista és diszkriminatív intézkedésnek nevezte. Azonban egy bizottsági félmondatból kiderül, hogy az egész kínai autóipari értékláncot versenytorzító módon hozták helyzetbe, ami miatt Brüsszel az új magyar iparpolitikai modellt is kikezdheti.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×