eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kac: Izraelnek időre van szüksége palesztin politikája kidolgozásához

A Benjámin Netanjahu vezette izraeli kormánynak időre van szüksége ahhoz, hogy kidolgozza a palesztinokkal kapcsolatos politikai irányvonalát - jelentette ki csütörtökön az izraeli szállítási miniszter.

Jiszráel Kac abból az alkalomból nyilatkozott az izraeli rádióban, hogy George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja szerda este tárgyalásokat kezdett az új izraeli kormánnyal. A tervek szerint csütörtökön fogadja Simon Peresz elnök, Avigdor Liberman külügyminiszter, majd Netanjahu kormányfő.

"Netanjahu miniszterelnöknek és az Izraeli Munkapártot is magában foglaló egységkormánynak időre van szüksége, mivel olyan politikai irányvonalat dolgoznak ki, amely mindenekelőtt Izrael biztonságát tartja szem előtt" - mondta a kormányfő pártjához, a jobboldali Likudhoz tartozó miniszter.

"Folynak a megbeszélések. Mindenesetre az Egyesült Államok és Izrael érdekei közösek és kapcsolatai szorosak" - tette hozzá, kiemelve, hogy Barack Obama amerikai elnöknek "egyáltalán nem áll érdekében Izrael meggyöngítése, amikor a palesztin Hamász, a libanoni síita Hezbollah és Irán szabja meg a körülményeket a terepen".

A Netanjahu-kormány mostanáig elhárította az Obama által szorgalmazott "két államot a két népnek" megoldási lehetőséget, miközben hangsúlyozza, hogy feltett szándéka a békéről tárgyalni a palesztinokkal egy olyan terv alapján, amely a palesztin területek gazdasági fejlesztését helyezi előtérbe.

"Amikor Netanjahu 1996-ban miniszterelnök volt, elismert bizonyos palesztinokkal kötött szerződéseket, de az annapolisi folyamat, amelynek keretében 2007 végén újraindultak a béketárgyalások, nem végződött Izrael számára kötelezettséget jelentő egyezménnyel" - toldotta meg az izraeli szállítási miniszter.

Kac nyilatkozatában kitért Egyiptomra is, amelyet "a térségben kivételes fontosságú országnak" nevezett. "Izrael mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megőrizze jó kapcsolatait" Kairóval - szögezte le.

Izrael és Egyiptom 1979-ben békeszerződést kötött, viszonyuk azonban feszültté vált azóta, hogy Liberman személyében egy olyan ultranacionalista politikus került az izraeli külügyi tárca élére, aki korábban kirohanást intézett Hoszni Mubarak egyiptomi elnök ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×