eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Észak-Koreában megünnepelték Kim Ir Szen születésnapját

Észak-Koreában megünnepelték szerdán az országalapító, Kim Ir Szen születésnapját, egy nappal azután, hogy bejelentették: Phenjan kivonul a nukleáris programjáról folytatott hatoldalú tárgyalásokról.

Az ázsiai országban a "Nap ünnepén" emlékeznek meg Kim Ir Szennek, a jelenlegi vezető Kim Dzsong Il édesapjának születéséről. Kilencvenhét éve, 1912. április 15-én látta meg a napvilágot, 1994-ben halt meg, és halálakor az ország "örökös elnökének" nyilvánították.

A hivatalos sajtó tájékoztatása szerint a mostani ünnepen a lakosságnak pótlólagos élelmiszeradagokat osztottak ki, a gyermekek cukorkát kaptak. Több ezren utaztak a fővárosba, Phenjanba, hogy a "Nagy Vezető" mauzóleumához járuljanak.

A két vezetőt - apát és fiát - rendkívüli személyi kultusz övezi a 24 milliós lakosságú országban. Képeiket mindenütt látni lehet, és sok észak-koreai viseli az idősebb Kim fényképes kitűzőjét.

Kim Ir Szen, aki most lenne 97 éves, négy évtizeden keresztül irányította az országot. Születésnapja nemzeti ünnep. A nevezetes dátum felvezetéseként az országban négy héttel ezelőtt sportrendezvények és kulturális események kezdődtek. A nemzetközi művészeti fesztivál keretében még az Egyesült Államokból is érkezett két zenei együttes, a nashville-i Annie Moses Band és a Grammy-díjas Casting Crowns. Ez utóbbi zenekar énekese, Mark Hall azt mondta, hogy részvételük a nép iránti tiszteletet és a kapcsolatok építésének folytatását jelképezi.

Szerdán az állami televízió filmet mutatott be a volt elnökről, fia pedig kedden a hadsereg több mint ötven tábornokát léptette elő a nevezetes nap alkalmából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×