eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újra lecsaptak a kalózok, folytatódnak a túszszabadító akciók

Annak ellenére, hogy amerikai és francia kommandósok is túszokat szabadítottak ki fogságukból az elmúlt napokban, a szomáliai kalózok újabb hajókat raboltak el. Közben amerikai illetékesek azokat a mesterlövészeket méltatták, akik lehetővé tették honfitársuk kiszabadítását.

Egy görög teherhajót zsákmányoltak a szomáliai vizeken portyázó kalózok kedd hajnalban. Bár az Irene E.M. egy gyanús hajó közeledéséről adott le jelzést, már késő volt: a támadók hatalmukba kerítették a járművet és a több mint húszfős legénységet. Hétfőn két egyiptomi halászhajót foglaltak el és több mint 40 embert ejtettek fogságba a kalózok.

Mindez annak ellenére történt, hogy amerikai különleges egységek vasárnap este agyonlőttek három túszejtőt, akik a Maersk-Alabama teherhajó kapitányát tartották napok óta fogva egy mentőcsónakban. Néhány nappal korábban francia kommandósok foglaltak vissza egy jachtot; az akció során szintén megöltek néhány túszejtőt, de a hajó tulajdonosa is életét vesztette.

Trükkös szabadítás

Richard Phillips kapitány - aki egyszer már megpróbált elszökni -, azután szabadult, hogy az amerikai mesterlövészek agyonlőtték három fogvatartóját. A haditengerészet kötelékébe tartozó kommandósok a mentőcsónakot kísérő hadihajón foglalták el állásukat és egyetlen lövéssel kellett leteríteniük a túszejtőket - mindezt azonban, úgy, hogy a tengeren ringatózó hajó fedélzetén feküdtek. Parancsnokuk azt állította: azután kaptak tűzparancsot, hogy az egyik kalóz ráfogta géppisztolyát a túszra. A mentőhajót ekkor már a Bainbridge nevű romboló vontatta, mert az amerikaiak megállapodtak a túszejtőkkel, hogy csendesebb vizekre viszik őket, közben azonban észrevétlenül lőtávolságba húzták a csónakot.

Miközben Barack Obama elnök, amerikai illetékesek és a család Phillips kapitány megmentését ünnepelték, a haditengerészet új taktikát fontolgat a kalózok ellen. Ebbe beletartozhat a motorcsónakokat indító nagyobb hajók ártalmatlanná tétele, vagy a partvidéki települések elleni támadás is. A kalózok nagy része 17 és 19 év közötti fiatal volt. A francia haditengerészet hétfő éjszaka adta át két megölt kalóz holttestét, akiket már el is temettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×