eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Otthagyják Bangkokot a kormányellenes tüntetők

Felhagytak a tiltakozással a regionális ázsiai csúcs felfüggesztését is kiprovokáló thai kormányellenes tüntetők. A hadsereg beavatkozása nyomán két ember meghalt 123-an pedig megsérültek. A tiltakozók beleegyeztek abba, hogy távoznak a fővárosból, így a miniszterelnök hivatalában maradhat.

Csatát vesztettek az erősen megosztott Thaiföldön az új kormány ellen tiltakozó tömegek. A piros inges, főként falusi tüntetők Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök távozását akarták elérni. Három hétig tartották körbezárva a kormányrezidenciát, és az ASEAN-csúcstalálkozót is le kellett állítani miattuk, amikor megrohamozták a helyszínt.

A thai hadsereg hétfői beavatkozása nyomán - amelynek során éles lőszert is bevetettek - két ember meghalt és több mint százan megsebesültek. Jelentések szerint az áldozatokat nem a katonák ölték meg - a helyi lakosokkal történt verekedésben vesztették életüket.

A tüntetők az akció előtt azzal próbálták a maguk oldalára állítani a katonákat, hogy rózsákat osztottak ki közöttük. A karhatalmi fellépés után a négy hónapja hatalmon lévő miniszterelnök ellenfelei azonban visszavonulót fújtak és arra szólították fel a tömeget, hogy a rendőrség által biztosított buszokkal utazzon haza. Elmondták azonban, hogy folytatják a harcot.

A rendőrség és a hadsereg hétfő este könnygázzal és géppisztolyokkal kergette el a korábban több ezres, de az éjszaka folyamán két és fél ezer fősre zsugorodott tömeget a bangkoki kormányrezidenciától. A hadsereg szóvivője elmondta, hogy három vidéki körzetben is visszaszorították a tiltakozókat, akik egy tévéállomást és egy pályaudvart is elfoglaltak.

Ki mer odamenni?

Thaiföld külföldi megítélésének hatalmas károkat okoznak a tiltakozó mozgalmak, a Standard and Poors hitelminősítő pedig máris alacsonyabb kategóriába sorolta az országot. Tavaly ősszel a Thakszin Sinavatra egykori miniszterelnök, és akkor még kormányon lévő politikai szövetségesei ellen tiltakoztak a főképp városi értelmiségiekből és királypártiakból álló, úgynevezett "sárga ingesek". A nekik elfogadható kormány megalakulása után azonban a főleg vidéki, és a populista Thakszinhoz hű, szegényebb rétegekből álló "piros ingesek" kezdtek hasonló akcióba.

A jelentős részt turizmusból élő Thaiföldnek komoly csapást jelent a politikai erőszak, több állam ugyanis eltanácsolta állampolgárait az egzotikus országtól. Elemzők szerint azonban addig nem lesz megoldás Thaiföldön, amíg a most forradalomra felszólító, és száműzetésben élő Thakszint támogató szegényebb rétegek és a katonai, közalkalmazotti és királyi elit valamilyen módon ki nem egyeznek. A kormány azzal próbálja helyreállítani a nyugalmat, hogy egész hétre meghosszabbította a thai újévi ünnepet, amelynek során az emberek hagyományosan vízzel locsolják el egymást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×