eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Észak-Korea rakétát lő fel - és tiltakozik

Észak-Korea kivonul az atomprogramja leszereléséről folytatott hatoldalú tárgyalásokról és újraindítja atomlétesítményeit, tiltakozásul amiatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte közelmúltbeli rakétafelbocsátását - jelentette be kedden a phenjani külügyminisztérium.

Phenjan hivatalosan először reagált arra, hogy az ENSZ Biztonsága Tanácsa (BT) hétfőn egyhangúlag elítélte a nagy hatótávolságú észak-koreai rakéta április ötödikei fellövését. A BT álláspontját nem határozat, hanem az annál "gyengébb", úgynevezett elnöki nyilatkozat formájában hozta nyilvánosságra.

A phenjani külügyminisztérium a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség által ismertetett közleményében viszont tudatta: a távol-keleti ország határozottan elutasítja a BT-döntést, s többé nem kerül sor hatoldalú tárgyalásra.

Észak-Korea "soha többé" nem vesz részt ilyen megbeszéléseken és úgy tekinti, hogy nem köti egyetlen olyan döntés sem, amelyet e tárgyalásokon hoztak meg - szögezte le a közlemény. A phenjani külügyminisztérium bejelentette azt is, hogy Észak-Korea az ország atomlétesítményeinek újraindítását tervezi és folytatni kívánja "űrprogramját".

Észak-Korea azt állítja, hogy az április 5-én fellőtt rakétájával távközlési műholdat bocsátott fel a világűrbe. Az Egyesült Államok és szövetségesei viszont úgy vélik, hogy Phenjan valójában nagy hatótávolságú rakétáját akarta tesztelni.

Az ENSZ BT állásfoglalása szerint Észak-Korea a rakétafelbocsátással megsértette azt a 2006-os BT-határozatot, amely megtiltotta számára a nukleáris kísérleteket és ballisztikus rakéta indítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×