eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Soha nem volt ilyen kevés erőszakcselekmény Irakban

Irakban az erőszak a legalacsonyabb szintre süllyedt idén márciusban azóta, hogy az amerikai vezetésű szövetségesek 2003-ban megindították hadműveleteiket az arab ország ellen - jelentette ki az Irakba vezényelt amerikai erők parancsnoka.

Raymond Odierno tábornok a CNN amerikai hírtévének nyilatkozva megjegyezte: az elmúlt hetekben fellángolt ugyan az erőszak - Moszulban például öt amerikai katona halt meg egy öngyilkos robbantásos merényletben -, de általában véve márciusban 2003 óta a legalacsonyabb szintre szorult vissza.

Odierno szerint az Egyesült Államok tartani fogja az amerikai csapatok Irakból történő kivonására megszabott 2011-es határidőt.

Barack Obama amerikai elnök idén februárban megígérte, hogy a jelenleg az arab országban állomásozó 140 ezer fős amerikai katonai kontingens oroszlánrészét jövő augusztus végéig kivonják, utána pedig 35-50 ezer amerikai katona marad csak Irakban.

A két ország tavaly novemberben kötött biztonsági megállapodása értelmében az utolsó amerikai katonának 2011 december végéig kell távoznia Irakból, vagyis több mint nyolc évvel azután, hogy a szövetségesek megdöntötték Szaddám Huszein iraki diktátor hatalmát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×