eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Felháborodott egy orosz politikus Élise anyjának letartóztatása miatt

Élise (Liza) védelmére kell kelnie az orosz külügyminisztériumnak - jelentette ki hétfőn Alekszandr Trosin, az orosz parlament felsőházának első alelnöke, miután a kislányt és édesanyját Magyarországon fellelték.

Trosin nyilatkozata még az előtt hangzott el, hogy a francia-orosz házasságból született három és fél éves, kettős állampolgárságú kislány francia édesapja átvette gyermekét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyermekotthonban. Élise-t ide vitték be, miután vasárnap a magyar-ukrán határon édesanyjával, az orosz Irena Belenykajával együtt feltartóztatták a magyar hatóságok.

Trosin az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva felháborítónak nevezte a feltartóztatás tényét. "A magyar fél elfogott egy orosz állampolgárt, anélkül, hogy közölte volna az ellene felhozott vádat, és az már önmagában is rendkívüli helyzet.

Mi állandóan hangoztatjuk, hogy az alkotmány értelmében nem adunk ki orosz állampolgárokat más államoknak, de ugyancsak az alkotmány értelmében nem is hagyhatjuk cserben állampolgárainkat. Ezért a magyar féltől haladéktalanul követelni kell az orosz állampolgár kiadását és orosz területre szállítását" - mondta.

Úgy vélte, a külügyminisztériumnak az ügyészséggel közösen haladéktalanul tájékoztatást kell kérnie, hogy miért tartóztattak fel és helyeztek fogdába Magyarországon egy orosz állampolgárt anélkül, hogy ismertették volna előtte a vádat. "Az sem érthető, hogy miért adják át a kislányt az apának... Általában tisztázni kell az ügyet, mert orosz állampolgárról van szó, akit egy harmadik állam területén tartóztattak fel" - mondta, majd hozzátette: "A gyakorlat fura módon azt mutatja, hogy más államok igazságszolgáltatása valahogy soha nincs a mi oldalunkon.

Az orosz külügyminisztérium tevékenységét egyebek között azon is mérni kell, hogyan tudja megvédeni állampolgárainkat külföldön. Elképzelhető, mi történne, ha hasonló körülmények között egy amerikai állampolgárt tartóztatnának fel Magyarországon".

Trosin hangsúlyozta azonban: az ügyben a politikai szenzációkeltés mellőzésével kell eljárni.

Pavel Krasennyikov, a duma törvényhozási bizottságának elnöke úgy vélte, hogy az ügy kétoldalú, magyar-francia tárgyalások alapján nyer majd megoldást. Mivel a kislányt és édesanyját az Interpol útján a francia hatóságok keresték, további sorsuk e két ország igazságszolgáltatási szerveinek a kezében van. Ugyanakkor hozzátette: az orosz szerveknek nyomon kell követniük az orosz állampolgárok sorsát, s ez majd diplomáciai úton, a külügyminisztériumon keresztül történik.

Az Interpol orosz irodája egyelőre nem kapott értesítést Belenykaja és lánya feltartóztatásáról - közölték az Interfax kérdésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×