eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A Pentagon támadásokat fontolgat a szomáliai kalózbázisok ellen

Az amerikai védelmi minisztérium támadásokat fontolgat a szomáliai kalózbázisok ellen - közölték hétfőn katonai források.

A Pentagonban javaslatok készülnek arra is, hogy a kalózok szárazföldi központjai elleni akciókkal egyidejűleg segítséget nyújtsanak a szomáliai kormánynak a biztonsági erők kiképzéséhez és hatékony parti őrség kialakításához.

A névtelenséget kérő katonai tisztviselők szerint a javaslatok - amelyeket Barack Obama kormánya elé terjesztenek - összehangolt nemzetközi fellépést irányoznak elő a kalóztevékenység visszaszorítására.

A Pentagonból származó értesülés szerint olyan komoly katonai akció nem szerepel a lehetséges tervekben, mint az amerikai erők 1992-94-es szomáliai küldetése volt, amelyben 42 amerikai katona halt meg.

Biztonsági elemzők szerint a nemzetközi tengerhajózás vonalainak biztonságosabbá tételéhez fel kell számolni a térségben a kalózok szárazföldi háttérhálózatát. "Valójában nincs mágikus megoldás, meg kell semmisíteni a bázisokat" - mondta James Carafano, a washingtoni Heritage Foundation kutatóintézet munkatársa.

A Fehér Ház közlése szerint Barack Obama elnök - aki személyesen adott engedélyt a szomáliai kalózok fogságába esett amerikai hajóskapitány fegyveres kiszabadítására - kezébe vette a kalózok elleni fellépés irányítását. Washington állítólag más országokkal és a hajózási társaságokkal is egyeztet annak érdekében, hogy a hajókat biztonságosabbá tegyék, meghiúsítsák a támadásokat, és eljárást indítsanak az elfogott kalózok ellen.

Elemzők szerint szinte lehetetlen teljes egészében ellenőrizni a szomáliai kalózok garázdálkodásának területét, amely akkora, mint a Földközi- és a Vörös-tenger együttvéve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×