eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szombat estig tilos a kampány Szlovákiában

Kampánycsend lépett életbe csütörtökön reggel az elnökválasztás 2. fordulója előtt Szlovákiában, amely a voksolás befejezéséig tart.

Az elnökválasztás befejezéséig, tehát szombaton este tíz óráig tilos a jelöltek propagálása. A kampánycsend idején tilos a tömegtájékoztatási eszközökben közvélemény-kutatási eredményeket közölni és bármiféle információkat közzé tenni a jelöltek ellen, illetve mellett. Ez a tilalom érvényes mindazokra az épületekre is, ahol a választási helységek vannak.

A hatályos szabályok szerint szavazásra azon szlovákiai állampolgárok jogosultak, akik a választás napjáig betöltötték 18. életévüket és az ország területén élnek. A köztársasági elnökválasztáson külföldön nem lehet szavazni. Szombaton a választási helységek reggel héttől este tíz óráig tartanak nyitva.

Az első fordulóban hét jelölt indult, akik közül ketten jutottak tovább. Ivan Gasparovic, a két legnagyobb koalíciós párt támogatását élvező jelölt megszerezte a szavazatok 46,70 százalékát, míg az ellenzék közös jelöltjét Iveta Radicovát a szavazók 38,05 százaléka támogatta. A választási részvétel az 1. fordulóban 43,63 százalékos volt.

Közvélemény-kutatásokat az egyes jelöltek esélyeiről a 2. forduló előtt nem készítettek. Helyi megfigyelők szerint nagyon kiegyenlített eredményre lehet számítani, bár a többség szerint Gasparovicnak valamivel nagyobb az esélye a győzelemre, mint Radicovának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×