eur:
389.92
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Segélyre vadászó lengyelekkel riogat a bulvárlap

"Ismét elöntik" Nagy-Britanniát a lengyelek, csak ezúttal munkanélküli segélyért jönnek vissza - állítja egy brit bulvárlap. A Daily Express szerint 200 ezer olyan lengyel tér vissza, aki korábban hazament, de a kelet-európai gazdasági válság miatt inkább a brit segélyekből akar élni.

A magát szerényen a világ legnagyobb újságjának nevező Daily Express ismét megkongatta a migráns-vészharangot. A lap, amely korábban vándorcirkusznak nevezte, hogy egy brit-magyar cég sátrakban reklámozta a magyarországi fogászati kezelést, most azt állítja: több százer lengyel csak azért tér vissza a szigetországba, hogy "lenyúlja" a brit államot.

A Nagy-Britanniában élő lengyelek egy része hazatért a gazdasági válság miatt, "de otthon csak alantas munkalehetőségek várták őket". Ezért most családjukkal együtt visszajönnek Nagy-Britanniába és itt akarnak letelepedni - állítja a lap. Mindez ellentmond annak, hogy a lengyel állam valósággal csábította a hazatérésre a szigetországban tapasztalatokat és nyelvtudást szerzett munkaerőt.

Az Express szerint azonban mégis a brit szigetet választják, hogy ott sofőrként, építőmunkásként vagy takarítóként dolgozzanak. A lengyelek tiltakoznak és értésre adják: informatikai szakemberekként, orvosokként és nem csak képzetlen munkásonként vállaltak munkát. Következésképp nem az a céljuk, hogy segélyből éljenek.

Az Express azonban olyan képet fest róluk, hogy megélhetési munkanélküliek akarnak lenni. Egy négytagú bevándorló család heti 240 ezer forintnak megfelelő, bőkezű segélyre számíthat 1 év itt tartózkodás után, szemben a lengyelországi 37 ezerrel -írja a lap. Azt azonban nem részletezi, hogy a jogosultságig - azaz egy évig - valamiből élnie kell a segélyekre kacsingató családnak, és fizetnie kell a lakbért.

Azt sem emeli ki, hogy a brit rendszer szerint, ha egyik családtag dolgozik, akkor nem jár segély, maximum kiegészítő támogatás, amely töredéke a 240 ezer forintnyi összegnek. Ha a kereső elveszíti munkáját, akkor havi 60-70 ezer forintos "álláskereső" támogatásra jogosult, és addig nem kap komolyabb összegeket, így lakhatási támogatást, amíg a család fel nem élte megtakarításait.

A gyakorlatban a segélyezés csak akkor indul be, ha a család súlyos adósságba kezd süllyedni vagy olyanokból áll, akik eleve alkalmazhatatlanok. Az ingyen élésnek tehát súlyos ára van. Az Express emellett "adománynak" állítja be a helyi megélhetési költségekhez képest szintén minimális családi pótlékot.

Ennek ellenére a brit hatóságoknak dolgozó magyar tolmácsok beszámoltak róla: beszéltek olyan magyar állampolgárokkal, akik hamisított anyakönyvi kivonattal vettek fel több gyerek után támogatást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×