eur:
389.23
usd:
363.74
bux:
68173.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lieberman: Izrael nem vonul ki a Golán-fennsíkról

Izrael nem hajlandó kivonulni a Golán-fennsíkról - jelentette ki Avigdor Lieberman, a zsidó állam új külügyminisztere egy csütörtökön megjelent interjúban.

"Nincs döntés arról, hogy Izrael tárgyalást folytasson Szíriával, és - ahogy már korábban is jeleztük - nem vagyunk hajlandók kivonulni a Golán-fennsíkról" - mondta a szerdán beiktatott külügyminiszter a Háárec című izraeli napilapnak.

Arról is beszélt, hogy mindaddig nagyon nehéz lesz a palesztinokkal folytatandó béketárgyalásokon haladást elérni, amíg az iszlamista Hamász ellenőrzi a Gázai övezetet. "A palesztinoknak először is a terrorizmussal kell felvenniük a harcot, le kell fegyverezniük a Hamászt, és át kell venniük tőle az irányítást a Gázai övezetben. Ezek teljesítése nélkül nehéz lesz előrelépni" - mondta az ultranacionalista Jiszráél Béténu párt vezetője.

Lieberman szerint téved, aki azt gondolja, hogy engedmények útján eredményt lehet elérni. "Aki békét akar, készüljön a háborúra" - mondta a külügyminiszter a Háárecnek.

Az előző külügyminiszter, Cipi Livni, az ellenzéki Kadima vezetője bírálattal szólt Lieberman szerdai beiktatási beszédéről, amelyben az új külügyminiszter azt mondta, hogy a Benjámin Netanjahu vezette új izraeli kormányt nem kötelezi a palesztin állam létrehozásáról 2007-ben kötött annapolisi megállapodás.

Livni a katonai rádióban úgy vélekedett, az új izraeli kormány ezzel azt jelezte, hogy nem partner a palesztinokkal kötendő béke létrehozásában. "A keményvonalas pártok korábban azzal a szánalmas ürüggyel utasították el a párbeszédet a palesztin féllel, hogy a másik oldalon nincs partner a tárgyalásokhoz. Most Izrael jelentette be, hogy nem partner" - mondta Livni.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön telefonon beszélt izraeli kollégájával. A két politikus megegyezett abban, hogy amilyen hamar lehetséges, személyesen találkoznak egymással.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×