eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Alvó ügynököket kerestek a telefonelőfizetők között

Több millió, a telefon-előfizetőkre vonatkozó adatot továbbított a német Telekom a 2001. szeptemberi merényletek után a nyomozóhatóságnak. Az információkat a Frankfurter Rundschau című napilap értesülése szerint nem bűncselekmények feltárására, hanem a nyomozószerv adattárának kiegészítésére kérték.

A német Telekom szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni a Frankfurter Rundschauban megjelent hírt, csupán annyit közölt, hogy nem kötelesek tájékoztatni a nyilvánosságot arról, ha állami szervek felvilágosításért fordulnak hozzájuk.

Utalt azonban arra, hogy esetleges állami megkeresésnek is csak azzal a feltétellel tesznek eleget, ha ennek nincs jogi akadálya. A lap kérdésére a német nyomozóhatóság is elzárkózott a hír megerősítése elől.

A napilap értesülése szerint a Telekom a 2001 szeptemberi amerikai merényletek után a nyomozószervek rendelkezésére bocsátotta az ügyfeleire vonatkozó valamennyi adatát. Ezeknek kiértékelésére is a Telekom számítógépes központjában került sor.

A belbiztonsági szervek úgynevezett alvó ügynökök után kutattak a terrorizmus leküzdésére kezdett nagyszabású nyomozás során. A német alkotmánybíróság 2006-ban hozott döntésében törvénytelennek nyilvánította az alvó terroristákra vonatkozó országos körözést, arra hivatkozva, hogy csak valamely bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja adhat okot a nyomozás megindítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×