eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szlovákiát sem kerüli el a recesszió

Elemzők szerint elképzelhető, hogy Szlovákia az idén mégsem ússza meg a recessziót - és ezt ma már Robert Fico miniszterelnök és Ivan Sramko jegybankelnök sem tartja elképzelhetetlennek. A korábbi gazdasági előrejelzések még biztató fejlődésről szóltak.

A szlovák nemzeti bank elnöke a gazdasági válságtanács keddi ülése után úgy nyilatkozott, hogy a globális válság Szlovákiában is recessziót okoz. "Nem lehet kizárni, hogy a fejlődés negatív irányú lesz" - jelentette ki minden köntörfalazás nélkül, ám részletekbe nem akart bocsátkozni.

Robert Fico ennél valamivel óvatosabban fogalmazott, mint mondta, az eurózónában az idén 3 százalékos visszaeséssel számolnak, Szlovákia esetében a legborúlátóbb forgatókönyvek is ennél két százalékponttal jobb helyzetet vetítenek előre.

Ezek a nyilatkozatok visszalépést jelentenek a pénzügyi tárca és a jegybank év eleji prognózisához képest, melyek még két százalék fölötti növekedést tartottak valószínűnek.

Tavaly Szlovákia nemzeti összterméke csaknem hat és fél százalékkal növekedett. Nem hivatalos értesülések szerint a jegybank legfrissebb előrejelzése 2009-re 1 százalék körüli visszaesést valószínűsít.A legtöbb kereskedelmi bank prognózisa alapján is az önálló Szlovákia történetében 2009 lehet az első olyan év, amikor az ország teljesítménye visszaesik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×