eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magyar cégek is profitálhatnak a szerbiai válságkezelésből

A Szerbiában készült termékeket vámmentesen lehet szállítani immár nemcsak Oroszországba, hanem Fehéroroszországba is, és az üzletben több magyar cég is érdekelt lehet. Eközben a szerbiai szakszervezetek áprilisra általános tiltakozást és tüntetést szerveznek.

A világválság ellenére Szerbia továbbra is abban bízik, hogy a külföldi tőke segítségével sikerül megbirkóznia a problémákkal. Oroszország után kedden ünnepélyesen aláírták a szabadkereskedelmi egyezményt Fehéroroszországgal is, ami egy újabb 10 milliós piacot jelent.

Szerbiában remélik, a külföldi beruházók élnek azzal a lehetőséggel, hogy az országban létesített vagy létesítendő cégek, képviseletek, a külföldi tulajdonban lévő gyárak és üzemek termékeit a jövőben Szerbián keresztül nemcsak Oroszországba, hanem a fehérorosz piacra is szállíthatják vámmentesen és minden egyéb kötelező járulék és illeték nélkül.

Fehéroroszország elsősorban az élelmiszer- és a gyógyszeripari termékek iránt érdeklődik, de szívesen együttműködne az építőiparban is Szerbiával, illetve szerbiai képviselettel rendelkező más külföldi cégekkel. Ezzel a lehetőséggel elsősorban a szomszédos országok, így Magyarország élhet, hiszen főleg a Vajdaságban működik több kihelyezett magyar vállalat és ipari létesítmény.

Közben a szerbiai szakszervezetek bejelentették: első ízben szerveznek közösen általános, országos méretű demonstrációt a kormány magatartása miatt, mivel nem képesek egyedül viselni a válság terheit.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×