eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Legalizálja a kormányzat a házastársi erőszakot

Aláírta Hamid Karzai afgán elnök azt a törvényt, amely az ENSZ szerint legalizálja a házastársi erőszakot, és megtiltja a nőknek, hogy engedély nélkül elhagyják az otthonukat. A törvényt ráadásul nem is hozták nyilvánosságra.

Az új afgán törvény szerint az asszonyok csak a férjük engedélyével vállalhatnak munkát, a gyermekek törvényes felügyelete kizárólag az apák és nagyapák joga - állítja a világszervezetnek nőkkel foglalkozó alapja.

Az új rendszer a síita kisebbség tagjaira vonatkozik, és ellenzői szerint a nők jogfosztottsága most brutálisabb, mint amilyen a tálibok uralma idején volt. A bírálók azzal vádolják Karzait, hogy "eladta" a nőket azért, hogy megszerezze a síiták szavazatait az idei elnökválasztáson.

Az afgán alkotmány ugyan egyenlő jogokat biztosít a nőknek, ám lehetővé teszi, hogy a síiták - akik a népesség tíz százalékát teszik ki - a családi ügyeiket az iszlám jog, a saríja alapján intézzék.

A törvénymódosítást elfogadta az afgán parlament mindkét háza, az ENSZ és a nők jogaiért harcoló szervezetek azonban bele sem tekinthetnek a jogszabályba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×