eur:
389.25
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Hol van itt válság? 19 milliós nyugdíj a bankvezérnek

Még véget sem ért Franciaországban a vállalati csúcsvezetők javadalmazása körül zajló vita, a közvéleményt máris egy újabb téma, egyes topmenedzserek "botrányosan magas" nyugdíja foglalkoztatja. A kérdés azt követően került napirendre, hogy a l'Express című hetilap kiderítette: a Société Générale bank tavaly leköszönt és nemsokára nyugdíjba vonuló elnök-vezérigazgatója, Daniel Bouton nagyjából évi egymillió eurós, mai árfolyamon 309 millió forintnak megfelelő nyugdíjban részesül majd.

A hír, amellyel a feszült társadalmi hangulatban a francia média vezető helyen foglalkozik, azonnali tiltakozást váltott ki a politikai vezetők részéről, és az állam által kisegített pénzintézetet nemcsak az ellenzéki szocialisták, hanem a kormányzó UMP párt is élesen bírálta. A helyzetet a Société Générale keddi pontosítása csak tovább mérgesítette.

Egy sebtében kiadott közlemény szerint ugyanis a jelenleg a pénzintézet igazgatótanácsát vezető Daniel Bouton nyugdíja nem évi egymillió, hanem "csupán" 730 ezer euró, mintegy 225 millió forint lesz, ami havi bontásban szerény 60 ezer eurónak, közel 19 millió forintnak felel meg. A botrány a lehető legrosszabbkor jön a Société Générale számára, amely immár több mint egy éve csaknem állandó szereplője a botránykrónikáknak.

Hírnevén először tavaly januárban esett komoly csorba, amikor kiderült, hogy egyik brókere közel 5 milliárd eurót bukott azzal, hogy felettesei által nem engedélyezett - de saját állítása szerint tolerált, sőt bátorított - tőzsdei tranzakciókat hajtott végre. Tíz napja pedig négy csúcsvezetője került reflektorfénybe azzal, hogy több millió euró értékű részvényopciót osztott ki magának a cég tavalyi eredményei után, melyről csak erőteljes kormányzati nyomásra mondtak le.

Pedig a pénzintézet vezetői jól ismerték Nicolas Sarkozy február óta hangoztatott álláspontját, mely szerint állami segítségben részesült társaságok vezetői nem kaphatnak jutalmat, és a Société Générale is közéjük tartozott. A menedzseri érzéketlenség és a társadalom nyomására a Fillon-kabinet végül kénytelen volt rendeletet hozni a kérdésben, mely kedden lépett hatályba és amely 2010. végéig megtiltja az állami kedvezményes kölcsönt vagy garanciát igénybevevő cégek számára a vezetői részvényopció osztogatást.

A l'Express által közölt információ mindenesetre újabb fejezetet nyitott a túl magas vezetői jövedelmekről zajló, folyamatosan élesedő vitában, és máris megfogalmazódott, hogy a busás végkielégítések mellett az átlag francia számára elképzelhetetlenül magas vezetői nyugdíjak mértékét is szabályozni kell. Ami ismét reagálásra kényszerítheti a kormányt, melynek vezetője egyébként egy kormánypárti képviselőkkel tartott keddi tanácskozáson nem zárta ki, hogy az eddigiekhez képest drasztikusabban megadóztatják az "aranyozott nyugdíjakat".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×