eur:
389.78
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elégették Bosnyák Zsófia múmiáját

Porig égett szerdán délelőtt az észak-szlovákiai Vágtapolcán Bosnyák Zsófia, Wesselényi Ferenc özvegyének közel 400 éves múmiája. A gyújtogatót elfogta a rendőrség...

A múmiát a a Zsolnához közeleső, vágtapolcai római katolikus templom kápolnájában őrizték. A SITA szlovák hirügynökség jelentése szerint egy 31 éves zsolnai férfi a helyi cukrászdából kikért kulccsal látogatás ürügyén jutott be a templomba. Rövid idő múlva kihúzta a koporsót a templom elé, ahol ismeretlen anyaggal leöntötte és felgyújtotta, majd végignézte porrá égését. Szemtanúk szerint a férfi nevetve szemlélte a lángok pusztitását..

Jana Balogová rendőrségi szóvivő szerint a férfit még a helyszínen letartóztatták. Tette elkövetésének oka egyelőre ismeretlen. A szóvivő szerint ugyanakkor a férfi beismerte tettét. Nem kizárt, hogy a férfi elmebetegsében szenved, állitólag arról beszélt, hogy a múmiát az interneten látta, s boszorkány formájában jelent meg előtte, ami zavarta őt... "Az elkövetés oka hatósági vizsgálat tárgya" - jegyezte meg Balogová.

A hatóságok halottgyalázás miatt büntetőeljárást indítottak a zsolnai férfi ellen. Egytől öt évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti, ha bűnössége bebizonyosodik.

Bosnyák Zsófia Wesselényi Ferenc magyar nádor rendkívül vallásos felesége volt, halála után földi maradványait a sztrecsnói vártemplomban helyezték el. Mumifikált holttestét 1689-ben, 45 évvel halála után vitték át a vágtapolcai templomba. A környéken nagy tiszteletnek örvend, sokan szentnek tartják, s ugy tudni folyamatban volt szentté avatása...

A község lakosai a tettet tragédiának nevezték, remélik, hogy az elkövetőt az Isten is megbünteti. A faluban idén akarnak megemlékezni Bosnyák Zsófia születésének 400. évfordulójáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×