eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Brüsszelnek a konstruktivitás többet számít, mint a belpolitikai helyzet

Elsősorban nem a belpolitikai helyzet alapján ítélik meg az egyes tagállamokat az Európai Unióban - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo szakértője. Fóris György szerint a konstruktivitás sokkal többet számít, mint az, hogy például a vártnál nehezebben alakul meg egy kormány vagy hosszabb idő alatt jelölnek miniszterelnököt.

Alapvetően három kritérium alapján ítélik meg az egyes tagállamokat az Európai Unióban - mondta Fóris György. A BruxInfo ügyvezetője kifejtette: azt veszik figyelembe, hogy mennyire jó tag az adott állam, vagyis mennyire hajtja végre a közösen elhatározott döntéseket, állásfoglalásokat, közösen elfogadott törvényeket, jogszabályokat. Ebben nem áll rosszul Magyarország - tette hozzá.

Brüsszelben sokat számít, hogy mennyire kiszámítható az adott ország, valamint mennyire konstruktív partner. Ez utóbbiban a korábbi pozitív kép az elmúlt 1-2 évben megváltozott Magyarországról - emelte ki a szakértő.

Fóris György hangsúlyozta: tavaly decemberben az energiacsomag vitája során a magyar delegáció sokáig nem szólt semmit, majd követelt, és nem volt rugalmas. Mindez márciusban, a válságkezelő csúcson is megismétlődött, amikor a magyar küldöttség kihúzott egy váratlan, előre nem egyeztetett kezdeményezést a táskából, és ezzel fel is borította a találkozó előre megtervezett munkarendjét.

Az ilyen események nem keltenek jó visszhangot, nem a csapatjátékot, hanem a túlzott egyéni kezdeményezést érzik ki belőle Brüsszelben, ami pedig nem kedvez a közös munkának - mondta az ügyvezető. Hozzátette: ha ez jellemző egy országra, az sokkal többet számít, mint az, hogy a vártnál nehezebben alakul meg egy kormány vagy hosszabb idő alatt jelölnek miniszterelnököt.

A BruxInfo ügyvezetője kiemelte: csak számunkra újdonság, hogy nehezen találnak kormányfőt, mivel Belgiumban félévig nem állt fel a kabinet a választások után, míg Dániában éveken keresztül kisebbségi kormány volt hatalmon.

A témáról többet is megtudhatnak szerda este nyolc óra után az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorából.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×