eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Kifosztottak és szélnek eresztettek bennünket"

A Continental gumiabroncsgyártó becsapta alkalmazottait - háborognak a francia szakszervezetek. A német cég a gazdasági válságra hivatkozva zárja be a Párizstól mintegy 80 kilométerre északra fekvő egyik üzemét, ám közben temesvári gyárába masszívan toborozza a munkaerőt.

A hír áramütésként érte hétfőn a Continental bezárásra ítélt clairoix-i üzemének 1100 dolgozóját: a France Info rádió kiküldött tudósítója ugyanis Romániából azt jelentette, hogy a német társaság nem csupán egyszerű munkásokat, hanem mérnököket, technikusokat is keres temesvári üzemébe. "Mi is csak a rádióból értesültünk az elképesztő hírről" - mondta az InfoRádiónak a franciaországi üzem szakszervezeti titkára, aki számára immár nem kérdéses, hogy a gyár tulajdonosai egyszerűen hazudtak az alkalmazottaknak a bezárás valódi okát illetően.

Philippe Biernacki különösen cinikusnak tartja, hogy a romániai üzem vezetésével a clairoix-i gyár korábbi francia igazgatóját bízták meg, aki ráadásul tagadja, hogy a franciaországi gyárbezárás és a romániai alkalmazások között összefüggés lenne. Az időközben Temesvárra költözött igazgató, Thierry Wipff a France Info tudósítójának ugyanis azt mondta: nem delokalizációról van szó, hiszen a cég alapvetően azért fejleszti romániai telephelyét, hogy ki tudja szolgálni ottani legfontosabb megrendelőjét, a Dacia autógyárat.

A francia dolgozók azonban egy szavát sem hiszik el. "Valójában kifosztottak bennünket, hiszen a román munkásokat velünk taníttatták be, az ottani gyárban felmerülő műszaki és minőségi problémákat mi oldottuk meg, most pedig egyszerűen szélnek eresztenek" - mondta a csalódott Philippe Biernacki.

Ma hirdetnek ítéletet

Szerinte nem kétséges, hogy a döntésben alapvető szempont volt az alacsony romániai bérszínvonal. Az ottani munkások havi átlagkeresete 300 euró, mai árfolyamon 90 ezer forint körül alakul, ami közel hatszor kevesebb a francia üzemben dolgozók 1700 eurós, közel félmillió forintra rúgó átlagjövedelménél.

A franciaországi alkalmazottak mindenesetre nem hagyják annyiba a dolgot. Néhány hete tojással dobálták meg az üzemük bezárásáról tanácskozó Continental-vezetőket, a végzetes döntést pedig azóta bíróságon is megtámadták, és az ítéletet kedd délután hirdetik ki.

"A köztársasági elnöki hivatalban tanácsolták, hogy forduljunk bírósághoz, és pozitív ítélet esetén reméljük, hogy a kormány további lépéseket tesz érdekünkben" - mondta az éppen a tárgyalás helyszínére utazó Philippe Biernacki, akinek ugyanakkor nincsenek illúziói. Szerinte a gyárat biztosan nem lehet megmenteni, de talán elérhetik, hogy a németek magasabb végkielégítést adjanak a munkásoknak.

"Vannak olyan alkalmazottak, akik 30-40 éve léptek be a céghez, és most mindössze 48 ezer eurós - mintegy 15 millió forintos - végkielégítéssel és 5 hónapnyi fizetett átképzéssel kell beérniük, ez elfogadhatatlan" - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×