eur:
385.52
usd:
355.22
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Moldova románok százait fordította vissza a határon

Több száz román állampolgárt fordítottak vissza az elmúlt napokban a moldovai hatóságok a román-moldovai határról, Bukarest ezért felszólította Chisinaut, hogy szüntesse be az állampolgáraival szembeni visszaéléseket.

Cristian Diaconescu román külügyminiszter a sajtónak nyilatkozva elmondta: megyei önkormányzatokat képviselő hivatalos román küldöttségektől, civil szervezetektől, művészeti csoportoktól és egyszerű román állampolgároktól egyaránt olyan panaszok érkeztek, miszerint a moldovai hatóságok valamilyen formában megtiltották nekik, hogy belépjenek a Moldovai Köztársaság területére. Rámutatott: a szokásos diplomáciai csatornákon magyarázatot kértek Chisinautól, de eddig semmilyen magyarázatot nem kaptak.

"Ilyen körülmények között természetes, hogy a nyilvánosság előtt felkérjük Moldovát: szüntesse be a román állampolgárok elleni visszaéléseket" - mondta Diaconescu. Csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Moldova megszegi kötelezettségeit, amelyek az Európai Unióhoz fűződő viszonyából erednek. A román diplomácia vezetője rámutatott: az állampolgárok szabad mozgásának a korlátozása bizonyítja, hogy Moldova valójában mégsem kíván európai útra lépni.

Moldovában április 5-én rendeznek parlamenti választást, a mostani diplomáciai feszültség ezzel áll összefüggésben. A moldovai külügyminisztérium múlt héten helyezte kilátásba a határátlépés korlátozását. Felszólították Bukarestet: ne engedélyezze, hogy a választások előtt román állampolgárok tömegesen Moldovába utazzanak, és ott kampányrendezvényeken részt vegyenek. A hivatalos indoklás szerint annak szeretnék elejét venni, hogy a választások előtti időszakban román állampolgárok olyan, provokatív akcióban vegyenek részt, amelyek az ország "destabilizálását" célozzák.

Moldova négymillió lakosának kétharmada román nyelvet beszélő moldován, közel húsz százaléka pedig egyenlő arányban ukrán és orosz. Ez a terület 1918-ban Oroszországtól Romániához került, de a szovjet csapatok 1940-ben elfoglalták, megalakítva a Moldáv Szovjet Szocialista Köztársaságot.
A Szovjetunió felbomlása után azonban Moldova nem egyesült Romániával, noha a moldáv lakosság mintegy 20 százaléka támogatná azt, a többség viszont a független Moldáviában szeretne élni.

Bukarest nem ismeri el, hogy lenne önálló "moldován" nyelv, ellentétben a chisinaui hatóságokkal, amelyek határozottan elutasítják, hogy a moldovánokat automatikusan "románnak" kezeljék.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×