eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Joe, a vízvezetékszerelő volt a republikánusok VIP-vendége

Tavaly még csak az amerikai elnökválasztási kampány színfoltja volt, de mára szenátusi tanácsadó lett Joe, a vízvezetékszerelő. A férfi Barack Obama és John McCain egyik tévévitája nyomán lett sztár, miután egy korteslátogatáson alaposan kérdőre vonta Obamát. Most saját elmondása szerint ő lett a józan paraszti ész képviselője a Capitoliumon.

Váratlan vendéggel szembesültek a republikánus illetékesek a héten egyik reggeli értekezletükön. A stratégiáról szóló megbeszélésen nem más, mint "Joe Vízvezetékszerelő Wurzelbacher" volt a VIP-vendég és ő ismertette meg őket azzal, mit gondol az utca embere.

Joe, akit a republikánusok annak ellenére sztároltak, hogy kiderült róla, adóhátraléka van, és a valódi neve Sam, azt fejtegette a politikai tanácsadók előtt, hogy a józan paraszti észt kell követni.

A kopaszra borotvált és izmos "Joe" például ellenzi a Szenátus elé kerülő, Obama-féle gazdaságélénkítő csomagot és azt mondja: ne költekezzen, hanem takarékoskodjon a kormány, ahogy az átlagemberek is.

Emellett puhának nevezte a republikánusokat, és azt mondta: álljanak ki keményebben, és - itt egy keményebb, de az amerikai köznyelvben elfogadott kifejezést használt - billentsék fenéken azokat, akik szembeszállnak velük.

Republikánus hivatalnokok hangsúlyozták: azért hívták meg, hogy meghallgassák a véleményét, nem pedig azért, hogy részt vegyen konkrét döntésekben. Azt viszont, hogy Joe szavának súlya van, bizonyítja, hogy a róla készült és bársonyra nyomott portékat 250 dollárért árulja egy honlap.

Közben a republikánusok sikerként könyvelték el, hogy elérték a Szenátusban: a gazdasági csomag nyújtson 15 ezer dollár adókedvezményt az ingatlanvásárlóknak.

Ezzel a törvény már több, mint 900 milliárd dollár elköltéséről rendelkezik, valószínűleg Joe bánatára. A demokraták viszont Obama elnökkel szembehelyezkedve meghagyták - bár felhigították - az építőipart amerikai termékek vásárlására kötelező kitételt.

Obama emellett súlyos csapásként éli meg, hogy az adóbotrány miatt elveszítette egészségügyi miniszterjelöltjét, Tom Daschle-t. Mivel Daschle a téma egyik szaktekintélye, kérdésessé vált, hogy miként tudja Obama megvalósítani az átfogó egészségügyi reformot és kiterjeszteni a szolgáltatást azokra is, akiknek nincs biztosításuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×