eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyértelmű állásfoglalást vár a pápától a német kancellár

Világos állásfoglalást vár a katolikus egyházfőtől a német kancellár a holokauszttagadó brit püspökkel kapcsolatban. Angela Merkel nyilatkozatában hangsúlyozta: nem feladata az egyházi döntések megítélése, de elfogadhatatlannak tartja a holokauszt tagadását. A Vatikáni Államtitkárság közleményében kifejtette, a kiközösítés feloldása nem jelenti azt, hogy a négy püspök bármilyen tisztséget betölthet az egyházban.

Németországban is általános megütközést váltott ki XVI. Benedek pápa döntése, amellyel feloldotta a kiközösítés alól Richard Williamson holokausztot tagadó brit püspököt. A németországi zsidó szervezetek országos tanácsa tiltakozásul felfüggesztette a tárgyalásokat a katolikus egyház vezetőivel, de a közismert svájci vallásfilozófus, Hans Küng is ostorozta az egyházfő lépését. A vitába beleszólt a kancellár is. Angela Merkel szerint a pápának félreérthetetlenül tisztáznia kell, hogy a katolikus egyházon belül nincs helye a holokauszt tagadásának.

Mint a kancellár fogalmazott, protestáns keresztényként felbátorítva érzi magát a nyilatkozatra, ugyanis még a német katolikus püspökök közül is egyre többen követelik a pápaa nyílt színvallását, különben az a benyomás alakulhat ki, hogy a Vatikán nem határolja el magát egyértelműen a holokauszt tagadásától.

Richard Williamson püspök ugyan a nyilvánosság előtt bocsánatot kért a pápától az egyházba történt visszavételével okozott problémáért, de nem tért ki eddigi álláspontjára, amelyben gyakorlatilag tagadta, hogy a nácizmus idején zsidók millióit gyilkolták meg gázkamrákban.

Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője azzal reagált, hogy a pápa az előző egy hétben és korábban már többször is felemelte szavát a holokauszt tagadása ellen, egyúttal "teljes mértékű és megkérdőjelezhetetlen szolidaritásáról" biztosította a zsidóságot. Majd a  Vatikán kiadott egy közleményt is, amelyben az áll:  a kiközösítés alól feloldott négy püspök pedig az egyházban nem tölt be kánoni tisztséget, és törvényesen nem gyakorolhatnak benne semmilyen szolgálatot. A Szent X. Pius Testvériség majdani elismeréséhez elengedhetetlen feltétel a II. Vatikáni Zsinat, valamint XXIII. János, VI. Pál, I. János Pál, II. János Pál, és maga XVI. Benedek pápa tanításának teljeskörű elismerése.

Valamint leszögezték: Williamson püspöknek ahhoz, hogy az egyházban püspöki funkcióba kerülhessen, teljességgel félreérthetetlen és nyilvános módon el kell határolódnia a Soával kapcsolatos nézeteitől, amelyeket a pápa nem ismert a kiközösítés feloldásának pillanatában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×