eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jégkori orrszarvúra bukkant az ötéves amatőr

Egy ötvenezer évvel ezelőtt élt gyapjas orrszarvú csigolyáját ásta ki egy ötéves kislány Cirencester angliai város közelében. A gyerek apjával látogatott el az őslénykutatók által jól ismert paleontológia lelőhelyre, ahol ez alkalommal amatőrök is részt vehettek a leletvadászaton.

Egy szép őszi napon önkéntes jelentkezőket hívtak a terepre a tudósok, és miután elmagyarázták, mi a teendő, ha lelet kerül elő a földből, hogyan kell azt óvatosan körül ásni, szabadjára engedték a kavicsbánya mellett a hetvenöt amatőrt, ám jó ideig senki nem talált semmit.

Egy 33 éves fiatalember az öt éves kislányát, Emeliát is elhozta a vasárnap délutáni szórakozásra, és jobb híján vakolókanalat nyomott a kezébe, hogy azzal vakargasson a sárban. A kislány addig keresgélt, amíg ki nem ásta egy 50 ezer évvel ezelőtt, tehát a jégkorszak idején Európában is honos gyapjas orrszarvú nyakcsigolyáját.

A leletet azonnal védőcsomagolással látták el és egy múzeumba vitték. Emelia természetesen paleontológus szeretne lenni ha felnő, de egyelőre ezt a komplikált szót ki se tudja mondani.

A leletvadászat során egy jégkori szarvas lábszárcsontját és csigolyáit is megtalálták, valamint a belemnites nevű faj megkövesedett egyedei is előkerültek a földből. Utóbbiak belsővázas, jól úszó ragadozók voltak, a tintahalak korai ősei voltak. A jura időszakban a mai Dunántúli-középhegység területén is éltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×