eur:
389.67
usd:
361.84
bux:
68482.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Visszaküldik a miniszternek a "hibrid" tankönyveket

Visszakerülnek a szlovák oktatási minisztériumba azok a szlovák-magyar hibrid nyelven kiadott honismeret tankönyvek, amelyekben csak szlovákul vannak feltüntetve a földrajzi elnevezések. A magyar iskolák mától postázzák a tankönyveket a miniszternek.

A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége és a Pedagógusszövetség is azt ajánlja a szülőknek, hogy tiltakozásuk jeléül küldjék vissza Ján Mikolaj miniszternek a könyveket. Mézes Rudolf, a szülői szövetség elnöke arra buzdítja a szülőket, hogy fogjanak össze, gyűjtsék össze a nagy negatív visszhangot kiváltó új tankönyveket, és küldjék vissza a minisztériumba.

A szülők követelik az eddig használatos magyar elnevezések használatát, amelyet zárójelben a szlovák elnevezés egészítene ki.

Mint Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség elnöke az Új Szónak elmondta, az összehangolt fellépés alapján a könyveket nem a szülők fogják egyenként visszaküldeni, hanem az iskolák.

Ezzel is demonstrálni akarják, hogy tiltakoznak az eljárás ellen, és nyomatékosan kitartanak amellett, hogy a magyar pedagógusok nem fognak olyan tankönyvből tanítani, amely szakmai, nevelési, nyelvi, pszichológiai szempontból is káros hatással van a gyerekekre.

Úgy tudni, hogy több száz, negyedikeseknek szánt honismereti könyvről van szó.

Az oktatási minisztérium kitart azon álláspontja mellett, hogy a tankönyvek - amelyekben a földrajzi nevek csak szlovákul szerepelnek - nem sértik a kisebbségek jogait.

Dusan Caplovic kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes viszont egy interjúban megpróbálta bagatellizálni a minisztérium felelősségét. Mint mondta, a csak szlovák földrajzi neveket használó tankönyvek nem a minisztérium, hanem a kiadó hibájából születettek.

Véleménye szerint a kiadó, megkönnyítve a saját munkáját, kihagyta a zárójelben lévő magyar elnevezéseket. Hozzátette, hogy az ilyen tankönyvek kiadását ő sem tartja helyesnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×