eur:
400.27
usd:
366.86
bux:
74729.51
2024. október 15. kedd Teréz

Szaakasvili: "Ez a klasszikus lerohanás kategóriája"

Katasztrofális következményekkel járna a Grúziától való elszakadásra törekvő Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének orosz elismerése - mondta Mihail Szaakasvili grúz elnök a Libération című francia lap hétfői számában megjelent interjúban.

"Ezzel erővel próbálnák megváltoztatni Európa határait. Úgy gondolom, hogy ez súlyos hiba lenne, és katasztrofális következményekkel járna Oroszország számára is" - mondta a grúz elnök.

Szaakasvili szerint senki nem lenne olyan felelőtlen a nemzetközi közösségben, hogy elfogadja az esetleges orosz elismerést. "Ez a klasszikus lerohanás kategóriája, amely teljesen távol áll a nemzetközi jogtól" - tette hozzá.

Az orosz szövetségi tanács, vagyis a felsőház korábban egyhangúlag elfogadott felhívással fordult hétfőn az államfőhöz, hogy ismerje el Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.

Előzőleg Szergej Mironov, a felsőház - és az Igazságos Oroszország párt - elnöke kijelentette: Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerése nélkülözhetetlen a két nép biztonságának garantálásához, s a két terület rendelkezik az önálló állam minden kellékével.

Az ülésen Szergej Bagaps, Abházia "elnöke" nagyon határozottan kijelentette: Abházia és Dél-Oszétia soha többet nem lesz a grúz állam része, és úgy vélte: a történtekért azok viselik a felelősséget, akik felfegyverezték Grúziát. Rámutatott, hogy a két terület függetlenségének elismerése elősegíti majd a helyzet stabilizálódását a térségben.

Valerij Kadohov, a felsőház regionális politikával foglalkozó bizottságának helyettes elnöke javasolta: nemzetközi szakértők bevonásával fel kell vetni Grúzia demilitarizálásának kérdését, valamint a követelést, hogy Tbiliszi térítse meg a Dél-Oszétiában okozott károkat.

Az állami duma hétfőn szintén rendkívüli ülésen vitatja meg a kérdést, s mint kiszivárgott, ugyancsak támogatni fogja Abházia és Dél-Oszétia kérését, de a döntés az államfő kezében van.

Közben az orosz parlament felsőháza támogatta a Dél-Oszétiában lévő orosz békefenntartó kontingens létszámának növelését.

Címlapról ajánljuk
Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságos helyre kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz megállapodás Kína és az EU között, az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedésről, az infláció és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×